Més càrregues i detencions després d’una gran manifestació d’estudiants a València

  • La policia agredeix la diputada Mònica Oltra en una de les càrregues · Hi ha hagut una desena de ferits i vuit detinguts Surten al carrer després de les detencions en les protestes del IES Lluís Vives d'ahir i d'avui

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.02.2012 - 20:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vesprada de molta tensió al centre de València, on hi ha hagut una multitudinària manifestació d’estudiants de secundària i de batxillerat i de molts ciutadans que protestaven contra la violència de la policia en les protestes del IES Lluís Vives contra la retallada. Hi ha hagut més càrregues de la policia, amb més detinguts, que ara ja són vuit. En una de les càrregues, davant de la comissaria central de la policia, ha resultat agredida la diputada Mònica Oltra, segons que han informat a VilaWeb fonts de Compromís. En total, hi ha una desena de ferits.

A les protestes per la situació que pateixen els centres educatius públics pels impagaments i la manca de finançament del govern valencià, s’han afegit les queixes per l’actuació de la policia ahir a la vesprada i avui al migdia.

La manifestació del migdia s’ha traslladat a la vesprada a la seu de la delegació del govern espanyol, al carrer Colom, que més d’una desena de furgons de la policia han blindat. Els sindicats d’estudiants convocants de la manifestació parlen de deu mil assistents. La policia parla de milers de manifestants. Hi ha tot un tram d’aquest carrer que ha estat tallat, amb un desplegament policíac enorme, amb moltes unitats d’antiavalots, que han fet càrregues (vídeo) contra grups d’estudiants, i n’han detingut uns quants, dins mateix de l’edifici d’El Corte Inglés.

Davant de la comissaria central de la policia s’hi ha concentrat un nombrós grup de manifestants que demanava l’alliberament dels detinguts. En aquell moment hi ha hagut una càrrega, que ha fet una desena de ferits i en la qual Mònica Oltra ha estat agredida.

Sis detinguts al migdia

La policia ha tornat a escometre contra estudiants, pares, mares i professorat, que es concentraven davant de l’Estació del Nord de València contra les retallades i també per protestar per la càrrega d’ahir a la vesprada i la detenció d’un estudiant. Avui hi ha hagut sis detinguts més, entre els quals un menor, i moments de molta tensió enmig d’un fort desplegament policíac, amb nombrosos agents antiavalots. La marxa ha anat cap al carrer Xàtiva, on ahir hi va haver la càrrega, i els estudiants s’han assegut al terra. Han estat acompanyats de diputats com Mònica Oltra, Enric Morera i Marina Albiol.

La direcció de l’IES Lluís Vives ha decidit que avui els alumnes no participessin en la concentració, a causa dels esdeveniments d’ahir. Sí que hi havia professors, pares, mares i altres estudiants. A més, a la concentració per l’ensenyament públic s’hi han afegit manifestants d’una altra protesta contra les retallades i el carrer s’ha omplert de gent. ‘Hi havia una dotzena de furgones de la policia, i els agents han començat a increpar els manifestants fins que han carregat’, explica Víctor Vanyó, col·laborador de VilaWeb Ontinyent i professor en pràctiques a l’IES Lluís Vives.

És el quart dia consecutiu de protesta, i arriba l’endemà de la càrrega policíaca que hi va haver contra la manifestació d’ahir i que va acabar amb un menor detingut. Avui el noi ja havia tornat a classe.

Ahir la policia va carregar per mirar de dissoldre la protesta dels estudiants. Els alumnes de l’institut havien sortit al carrer cada dia des de dilluns per protestar contra les retallades del consell, però ahir, quan intentaven tallar el carrer Xàtiva, la policia va intervenir, i segons que han explicat professors del centre, amb molta duresa. A més, un menor va ser detingut, acusat de donar cops i de mossegar un agent, segons fonts de la policia.

Un dels professors parlava de desproprorció en l’ús de la força per part dels agents i va relatar que ‘havien arrossegat les xiquetes pel carrer’, tal com recull el diari El País. El claustre de l’institut es va reunir a la vesprada per condemnar l’actuació de la policia.

El diputat de Compromís al congrés espanyol, Joan Baldoví, va registrar una bateria de preguntes adreçades al ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè aclareixi els motius de la càrrega policíaca d’ahir. També el diputat d’EUPV, Ricardo Sixto, demanarà explicacions sobre la càrrega.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any