Tonetxo Pardiñas: ‘Hem d’abandonar l’autocensura sobre la llengua’

  • El president del Micalet valora la importància de la rebuda de la flama de la llengua avui a València

VilaWeb
Redacció
14.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Si tu que pots, no anomenes la llengua com cal, el xiquet no ho sabrà mai.’ Així expressa Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet de València la demanda que fa de deixar de banda l’autocensura i refermar la defensa de la unitat de la llengua. Pardiñas n’ha parlat amb VilaWeb, coincidint amb l’arribada, avui, de la flama de la llengua catalana a València, on passarà pel Micalet, que serà des d’ara seu permanent de la flama.

 

‘Amb la idea d’anar fixant referents i de mantenir-los vius vaig proposar a Vicent Pitarch, del Centre Excursionista de Castelló, d’encendre una llàntia ací i de deixar-la-hi permanentment encesa. Al costat de la flama hi haurà una frase d’Enric Valor, una de Fuster i un poema d’Estellés’, explica Pardiñas, per qui la rebuda de la flama a València és important: ‘Ho és molt que els símbols es mantinguen, sobretot a la ciutat de València.’

Lamenta que aquests últims anys hi hagi hagut autocensura per a evitar entrebancs o discussions. ‘Hi ha una determinada manera de veure la llengua que no ha reculat mai, que és la secessionista. I els qui defensem la unitat de la llengua evitem molts terrenys que em pense que cal recuperar. S’ha de recuperar el terreny perdut i deixar estar la por. Les coses es diuen quan toca i, si hi ha inconvenients, s’expliquen.’

L’arribada de la flama a València és una manera de recordar els vuitanta anys de les Normes de Castelló. A les set de la vesprada entrarà al Centre Excursionista de València, on parlaran els presidents del Centre Excursionista de Castelló i del Centre Excursionista de València. Després Vicent Pitarch farà una conferència ‘L’excursionisme davant el país: la cultura i el paisatge’. Hi participarà també el Grup de Muntanya Viarany.

Tot seguit, i acompanyada de les Colles de Dolçainers i Tabaleters del Micalet i d’Estrella Roja de Benimaclet, la flama passarà al Micalet, on Pilar Almeria llegirà poemes de Vicent Andrés i Estellés, amb l’acompanyament musical d’Elisa Aparicio. En acabat s’encendrà amb la flama la llàntia, que restarà en exposició permanent. Durant l’acte s’estrenarà una peça de dolçaina titulada ‘Del Canigó al Micalet’, original de Ferran Navarro, amb arranjaments d’Adrià Gil. Demà la flama prosseguirà el viatge per la geografia del país i diumenge el recorregut terminarà a la basílica de Montserrat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any