Què és el mandinga?

  • És un idioma parlat per uns quinze milions de parlants en països de l'Àfrica Occidental

VilaWeb
Redacció
13.02.2012 - 18:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’idioma a què s’ha referit avui al congrés espanyol el president del Suprem i del CGPJ, Carlos Dívar, el mandinga, és parlada per més de quinze milions de parlants, deu milions dels quals ho fan com a primera llengua i la resta, com a segona. Segons l’informe de Linguamón sobre aquesta llengua, el mandinga, o variants del mandinga, es parlen a uns quants països de l’Àfrica Occidental, amb aquest ordre, segons la quantitat de parlants: Mali, Guinea, Burkina Faso, Senegal, Costa d’Ivori, Gàmbia, Guinea Bissau, a més d’algunes comunitats a Libèria.

En cap d’aquests llocs no és llengua oficial (ho són el francès, l’anglès o el portuguès, segons el cas); el mandinga té alguna mena de reconeixement legal al Senegal i a Burkina Fasso, on té una certa presència a l’ensenyament, i a Mali, Guinea i Costa d’Ivori té protecció segons la llei però és molt relegada a la pràctica.

De tots els dialectes mandingues, el bàmbara, el més estès, és el que ha arribat a un grau més alt d’estandardització, a tots els nivells, també en el registre escrit, mentre que oralment el dialecte que gaudeix d’una major difusió és el diula.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any