Ovidi Montllor recita Joan Fuster

  • Demà l'Ovidi faria setanta anys · Us oferim un document gràfic d'una de les seves últimes aparicions públiques i us animem a recordar-lo a l'etiqueta #70anysOvidi

VilaWeb
Redacció
03.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ovidi Montllor va néixer a Alcoi el 4 de febrer de 1942: demà hauria fet setanta anys. A VilaWeb celebrem l’aniversari de qui el 10 de març de 1995 se’n va anar de vacances amb un document molt especial: l’Ovidi recitant Joan Fuster. És un fragment de vídeo de l’acte d’homenatge a l’escriptor, que es va fer a l’Olleria l’any 1993, un any després de la seva mort. Va ser una de les últimes aparicions públiques de l’Ovidi, i ara us l’oferim íntegra.

De condició humil, Ovidi Montllor va participar en obres de teatre i en una cinquantena de films. A final dels seixanta va començar a musicar poemes d’autors com Vicent Andrés Estellés, Salvador Espriu o Joan Salvat-Passeit. Aleshores començà la seva vinculació amb la Nova Cançó. I és que la seva trajectòria artística no es pot deslligar del seu compromís social; a voltes irònic, a voltes cru i contundent. D’aquest compromís, en són exemple cançons com ‘Sí, senyor‘, ‘Perquè vull‘, ‘Va com va‘, ‘La samarreta‘, entre moltes més. També tenia una consciència clara de país, com es reflectia perfectament a ‘La cançó del cansat‘, dedicada justament a Joan Fuster, el gran promotor dels Països Catalans. 

Tot i que les institucions li van fer el buit durant molt de temps, companys i entitats han procurat que ningú oblidi l’Ovidi. Abans de morir, els seus amics i companys van retre-li un homenatge a Alcoi, poc després de rebre el Micalet d’Honor. I l’any 2006 es féu un acte d’homenatge al Palau de la Música Catalana, ‘L’Ovidi se’n va a Palau’ (fragments del documental).

Són molts els músics joves que han fet versions de les cançons d’Ovidi Montllor, com Feliu Ventura, Verdcel, o Arthur Caravan; o que li han dedicat cançons, com Cesk Freixas, amb la cançó ‘Ovidi’; i fins i tot discs sencers, com l’Homenatge a Ovidi‘ dels Inadaptats, que més tard van vestir-se de ‘Fera ferotge’ per rondar les versions d’Ovidi Montllor en format acústic, o ‘Deu catalans i un rus’ de Toti Soler, un homenatge a Ovidi Montllor, amb Ester Formosa i Carles Rebassa. 

#70anysOvidi

Des de VilaWeb us animem a celebrar l’aniversari d’Ovidi Montllor sota l’etiqueta de Twitter #70anysOvidi, i a recordar-lo a la xarxa. Demà, dia de l’aniversari, VilaWeb us oferirà un especial amb les opinions de dues persones que van compartir molts moments amb ell, Toti Soler i Paco Muñoz.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any