La pregunta de Salmond: ‘Estàs d’acord que Escòcia sigui un país independent?’

  • Alex Salmond presenta els detalls del referèndum, que vol convocar la tardor del 2014

VilaWeb
Redacció
25.01.2012 - 14:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre escocès, Alex Salmond, compareix al parlament per explicar el full de ruta del referèndum sobre la independència d’Escòcia. Ara per ara, Salmond ha insistit que es celebri la tardor del 2014, i preferentment un dissabte, contra l’opinió del primer ministres britànic, David Cameron, que vol que la consulta es faci abans de divuit mesos. I ha dit quina ha de ser la pregunta: ‘Estàs d’acord que Escòcia sigui un país independent?’. A més, també ha dit que s’haurien d’ampliar l’electorat als majors de 16 anys. Es pot seguir en directe el discurs de Salmond al parlament.

Els britànics, que creuen que actualment hi ha una majoria contrària a la independència, volen forçar una consulta amb dues respostes i fer-la tan aviat com sigui possible. En canvi, els escocesos creuen que el temps juga en favor de la independència i volen una tercera resposta que, probablement, dividiria els partidaris del ‘no’.

Un altre punt conflictiu és qui dirigirà el procés i en controlarà el recompte: el govern britànic té el propòsit d’imposar una comissió electoral que n’avali la validesa, però el govern vol una comissió pròpia, encara que també acceptaria la britànica, si la comissió electoral s’avingués a passar comptes al parlament d’Edimburg.

Un tercer element de discòrdia entre escocesos i britànics té a veure amb la pregunta i les possibles respostes del referèndum. El govern britànic vol una simple pregunta sobre la independència, amb un sí o un no per resposta. En canvi, Alex Salmond ha indicat que volien incorporar-hi una tercera resposta, per als qui, tot i no desitjar la independència, sí que voldrien més competències per al parlament i el govern d’Escòcia.

Vegeu les Quinze preguntes i respostes sobre el referèndum d’Escòcia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any