22.01.2012 - 06:00
Les manifestacions celebrades ahir al vespre a València i a Alacant ‘Més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat’ en l’ensenyament públic van registrar una participació històrica: a València més de 120.000 manifestants van omplir els carrers del centre, segons els organitzadors, i a Alacant hi va haver 60.000 participants. La mobilització, que fou massiva, l’havia convocada la Plataforma per l’Ensenyament Públic per protestar pel que considera atacs del Consell a l’educació pública al País Valencià ‘en forma de privatitzacions, retallades en drets laborals i manca d’inversió en recursos educatius’.
A València, molta gent va trigar fins a dues hores en eixir de la plaça de Sant Agustí, quan la capçalera de la manifestació ja feia estona que havia arribat a la plaça de la Mare de Déu. Gent de totes les edats va participar-hi, amb múltitud de pancartes en què les tisores eren l’element dominant i més present, acompanyades de lemes com ‘prou de retallades’. Molts manifestants també duien samarretes negres amb el lema ‘Stop retallades’, simbolitzant el dol de l’ensenyament valencià per les mesures anunciades per la conselleria.
‘Ens volen retallar un 20% el nostre sou per a pagar les factures de la seva corrupció i del malbaratament dels fons públics’, es queixava el portaveu del sindicat STEPV, un dels convocants de la manifestació.
La presidenta de FAPA-València, María José Navarro, va reclamar una major inversió en l’escola pública, que ara, ha lamentat, ‘reclama coses tan bàsiques com els diners per al funcionament dels centres per a poder engegar la calefacció. No es poden atendre així els nostres fills’.
Res semblant des de l’Irac i l’11-M
A Alacant la manifestació també ha estat històrica. Quan la capçalera arribava al final del recorregut previst encara hi havia molta gent que sortia del IES Jorge Juan, el punt de trobada i de sortida de la manifestació. La previsió d’assistència dels convocants era d’unes 8.000 persones, però van quedar desbordats i van parlar finalment, tant ells com la policia, d’entre 40.000 i 60.000 manifestants. Els comandaments de la policia local deien que no recordaven cap manifestació tan massiva a la ciutat des de la contrària a la guerra de l’Irac i l la de condemna de l’11-M.
La mobilització formava part de la campanya que la Plataforma promou en defensa de l’ensenyament públic des de 2008. Els membres de la Plataforma diuen que ‘malauradament, totes les mancances que denunciem s’han vist agreujades fins a nivells insuportables per les comunitats educatives amb les darreres retallades’. L’èxit de convocatòria de les manifestacions d’ahir fou superior, segons la Plataforma, a la manifestació contra la l’ex-conseller Font de Mora i la seva Educació per a la ciutadania en anglès.
Els instituts es mobilitzen contra els impagaments del Consell
La protesta arriba quan la situació als instituts públics valencians ja ha esclatat. El Consell encara no els ha pagat la partida per a les despeses de funcionament que s’havia d’haver pagat al mes de desembre i la situació a diversos centres s’ha fet insostenible, fins al punt que han de dosificar al màxim la calefacció i que ja hi ha hagut talls de corrent per no pagar les factures. A més, aquesta setmana l’assemblea de directors d’instituts d’educació secundària de la demarcació de València ha advertit que començarà una ‘campanya de mobilització i sensibilització a la ciutadania’ si la conselleria d’Educació no compleix el seu compromís i paga abans del pròxim 24 de gener les despeses de funcionament que es deu a aquests centres. La polèmica ha saltat a les xarxes socials al Twitter, on l’etiqueta #fabratenimfred és una de les més utilitzades i recull els casos de molts centres.