‘Pa negre’ queda fora dels Oscar

  • No ha passat el primer tall de nou films per optar al premi de millor pel·lícules de parla no anglesa

VilaWeb
Redacció
18.01.2012 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pel·lícula catalana que optava a ser escollida per la final dels Oscar, ‘Pa Negre’, d’Agustí Villaronga i Isona Passola, no ha passat la primera fase de selecció de les pel·lícules candidates a millor film de parla no anglesa a la 84ena edició dels premis de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood. Hi havia més de 60 pel·lícules de tot el món en joc. Els cinc nominats definitius no es coneixeran fins el 24 de gener. És la primera vegada que una pel·lícula rodada en català podria aspirar el reconegut guardó.

En canvi, sí que han passat el tall Bullhead, de MichaelR. Roskam (Bèlgica); Monsieur Lazhar, de Philippe Falardeau (Canadà); Superclásico d’Ole Christian Madsen (Dinamarca); Pina de Wim Wenders (Alemanya); Nader y Simin. Una separación d’Asghar Farhadi (Iran); Footnote de Joseph Cedar (Israel); Omar Killed Me de Roschdy Zem (Marroc); In Darkness d’Agnieszka Holland (Polònia); Warriors of the Rainbow: Seediq Bale de Wei Te-sheng (Taiwan).

Una intensa promoció

‘Pa Negre’ va iniciar a mitjans de desembre a Nova York una intensa gira de promoció als Estats Units amb el suport de l’Institut Ramon Llull. La pel·lícula d’Agustí Villaronga va continuar la seva promoció per convertir-se en candidata oficial als Oscar. La pel·lícula es va projectar al Lincoln Center i després va tenir lloc un col·loqui en el qual hi van participar la productora, Isona Passola, i l’actriu Nora Navas. Un dia abans tant Passola com Navas van intervenir en una taula rodona entorn ‘Pa Negre i la devastació que provoca una guerra en la societat civil’. Aquesta xerrada es va emmarcar en el festival ‘(S)movies: Contemporary Spanish Cinema’.

Al gener, la promoció es va traslladar a Los Angeles i s’hi van sumar el director, Agustí Villaronga, i els joves actors Marina Comas i Francesc Colomer. El 6 de gener es va projectar al festival de Palm Springs i el 9 de gener se’n va fer una nova projecció per als acadèmics de Holllywood. Aquest dijous es va poder veure novament a Nova York, en aquest cas a la seu de l’Instituto Cervantes.

El passat 6 de desembre el film també es va presentar al cinema Flagey de Brussel·les en una sessió a la qual hi van assistir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, la productora de la pel·lícula, Isona Passola, el delegat del Govern de la Generalitat davant la Unió Europa, Joan Prat i Coll, i el director de l’Institut Català de les Indústries Culturals, Fèlix Riera. També hi van assistir representants de la Unió Europea i del sector audiovisual ubicat a Bèlgica.

‘Pa Negre’ es va estrenar l’octubre de 2010 després de la seva presentació al Festival de Cinema de Sant Sebastià, on Nora Navas va obtenir la Conxa de Plata com a millor actriu; va ser la tercera cinta més premiada de la història dels Goya, amb 9 premis, i ha estat el primer film en català que s’ha proclamat millor pel·lícula. La cinta ha obtingut també 13 Premis Gaudí, el Fotogramas de Plata i els premis Túria i Sant Jordi. A més, el seu director, Agustí Villaronga, ha estat reconegut amb el Premi Nacional de Cinematografia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any