Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  17.01.2012  06:00

Schulz presidirà l'eurocambra amb el compromís de promoure l'ús del català als plens

El socialista alemany relleva el conservador polonès Jerzy Buzek per un acord entre populars i socialistes

Men?ame
 

L'ús del català als plens del Parlament Europeu és una mica més a prop. L'escletxa, l'ha oberta l'acord de nomenar president de la cambra el socialista alemany Martin Schulz, coneixedor de la cultura i de la literatura catalanes, que s'ha compromès amb els diputats Ramon Tremosa i Raül Romeva a tornar obrir el debat a la mesa i portar-lo a votació. L'última volta que es va poder votar va ser fa set anys, sota presidència del socialista Josep Borrell i llavors es va perdre per un vot de diferència.

Schulz, que serà elegit avui nou president del Parlament Europeu, es va comprometre amb els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV) i Izaskun Bilbao (PNB) a autoritzar els discursos en català i èuscar a l'hemicicle, si la mesa ho acceptava. Schulz, que substituirà el conservador polonès Jerzy Buzek, té garantida l'elecció gràcies a un acord entre socialistes i populars, que es reparteixen la legislatura. La liberal britànica Diana Wallis i el 'tory' Nirj Deva també són candidats, però no tenen prous vots.

Per Tremosa, el gest de Schulz és una escletxa en favor del català i, per tant, una bona notícia. 'Demanarem una reunió amb ell, un cop haurà estat nomenat president, per demanar-li formalment de poder parlar en català als plens. És una petició que no implica cap cost afegit al parlament, perquè la majoria dels traductors del castellà són catalans i ho poden fer perfectament.' A més, Tremosa explica que el popular Alejo Vidal-Quadras, que continuarà essent un dels catorze vice-presidents de l'eurocambra, no tindrà l'ascendència sobre Schulz que tenia sobre el Buzek, també popular, i sobre el seu predecessor, el democristià alemany Hans-Gert Pöttering.

Vidal-Quadras ha vetat fins ara l'ús de la llengua catalana a Estrasburg, al·legant 'dificultats tècniques'. I Buzek i Pöttering sempre li han fet cas i, per tant, s'han tret de sobre els eurodiputats catalans.

Quant a Romeva, troba molt positiu que sigui el president qui defensi personalment el dret de fer servir el català als plens. I creu que Vidal-Quadras estava ben situat fins ara com a vice-president, però que 'ha anat perdent suport' i caldrà veure quina posició ocupa en les vice-presidències.

Schulz, ex-batlle de Würselen, una ciutat de 40.000 habitants de Renània, és sensible a Catalunya i al català, segons els eurodiputats catalans que l'han tractat. Fins i tot ha llegit Josep Pla, Màrius Torres i Jaume Cabré, va confessar la setmana passada a Tremosa.