La Institució de les Lletres Catalanes, satisfeta de la nova llei que s’acaba d’aprovar

  • Conserva l’estatut jurídic com a entitat autònoma adscrita al Departament de Cultura · En un primer esborrany de la llei Òmnibus se'n proposava l'eliminació

VilaWeb
Redacció
03.01.2012 - 14:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Institució de les Lletres Catalanes conservarà l’estatut jurídic d’entitat autònoma adscrita al Departament de Cultura. En un primer esborrany de la llei Òmnibus se’n proposava l’eliminació. El fet va posar en peu de guerra el sector literari, que finalment va negociar un nou redactat, ara aprovat dins la llei de restructuració del sector públic per a agilitar l’activitat administrativa. Hi ha satisfacció de les associacions d’escriptors representades a la Institució, perquè el text aprovat pel parlament havia estat acordat per totes plegades.

 

El text de la nova llei s’havia començat a treballar durant la legislatura anterior, era una fita per al 2012. I és que enguany fa setanta-cinc anys que el govern de la Generalitat republicana va establir la Institució de les Lletres Catalanes, l’any 1937; però també en fa vint-i-cinc que el nou Parlament de Catalunya la va recuperar, el 1987. És amb vista a aquestes dates simbòliques que la direcció de la Institució i les associacions d’escriptors representades treballaven des de feia un parell d’anys en la redacció d’una reforma de la llei de la Institució, que li donés més autonomia i més competències (organismes com l’Institut Ramon Llull o l’ICIC n’hi havien anat prenent).

Quan va aparèixer el primer esborrany de la Llei Òmnibus, que, lluny de les aspiracions de les associacions d’escriptors, convertia l’organisme en un ens merament consultiu, la Institució va contraposar-hi la llei que els autors ja tenien madurada i acordada. És per això que el resultat final de la nova llei que s’ha aprovat ara ha satisfet el sector.

Una nota publicada avui per la Institució subratlla que la nova llei permet a l’organisme de presentar un dictamen sobre la presència pública de la literatura i el reconeixement social de les lletres catalanes (anualment al conseller i una vegada, si més no, cada legislatura al parlament); de participar en les accions de foment de la lectura; d’elaborar una auditoria biennal sobre la repercussió de les subvencions concedides; i de promoure la presència de la literatura i dels escriptors catalans en el sistema educatiu i en els mitjans de comunicació.

Ara, en el capítol dels ajuts, la competència serà de la finestreta única del nou sistema proposat pel conseller Mascarell, l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural. De totes maneres, la Institució participarà, amb un dictamen preceptiu, en la determinació de les bases dels ajuts i serà present en les comissions que valoraran i adjudicaran aquests ajuts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any