Primer pas de Bauzà perquè el català deixi de ser requisit a les Illes

  • Presenta l'avantprojecte de llei perquè el català passi a ser únicament un mèrit · PSM-IV-ExM avisa que contravé l'estatut

VilaWeb
Redacció
27.12.2011 - 15:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Primer pas perquè el català deixi de ser requisit a les Illes Balears. Avui s’ha sotmès a exposició pública l’avantprojecte (pdf) de llei que modifica la llei 3/2007 (pdf), la qual exigia als treballadors públics a acreditar el coneixement de la llengua catalana. Amb les modificacions, el català deixarà de ser un requisit per passar a ser només un mèrit. El govern balear ha explicat per a l’elaboració del text s’ha tingut compte la jurisprudència relacionada amb aquest tema a partir de diverses sentències emeses pel Tribunal Constitucional, com la de l’estatut de Catalunya.

En contradicció amb altres lleis

L’avantprojecte entra en contradicció amb altres lleis, com la de normalització lingüística (llei 3/1986, de 19 d’abril) i la de règim jurídic de l’administració (llei 3/2003, de 26 de març). Per això, el text té disposicions, dues de les quals afecten aquestes altres lleis relacionades amb l’ús i coneixement de la llengua perquè també caldrà modificar-les.

L’avantprojecte també aclareix que els procediments d’accés, selecció de personal interí o laboral temporal que ja hagin començat quan entri en vigor aquesta llei, continuaran la tramitació d’acord amb la normativa vigent en el moment en què hagin començat, llevat que encara no s’hagi publicat la convocatòria corresponent.

Amb aquesta reforma, el català només serà requisit, i en menor mesura, en dos casos concrets:

Per accedir i ocupar llocs de la funció pública docent (que s’ha de regir per la seva normativa reglamentària específica), i per accedir i ocupar llocs del cos facultatiu superior, escala humanística i de ciències socials, especialitat d’assessorament lingüístic (en la qual s’exigirà, només, com a requisit el nivell C2 o equivalent).

Per a tots aquells llocs que tinguin com a funció principal la informació i l’atenció al públic el català exigible serà només l’equivalent al nivell B2.

PSM-IV-ExM avisa que contravé l’estatut

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa ha lamentat que el govern hagi presentat l’avantprojecte de llei i ho considera un atac a l’oficialitat del català i a la igualtat lingüística que consagra l’estatut, i a la convivència entre els ciutadans. I recorda que, segons l’article 4.3 de l’estatut, ‘les institucions de les Illes Balears garantiran l’ús normal i oficial dels dos idiomes, prendran les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i crearan les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües quant als drets dels ciutadans de les Illes Balears’.
 
Considera que la supressió del requisit lingüístic consagra la supremacia jurídica del castellà, que esdevindrà a la pràctica l’única llengua oficial, i relegarà la llengua pròpia de les Illes a una segona categoria, la qual cosa contravé la igualtat lingüística entre català i castellà que estableix l’estatut. El PSM-IV-ExM avancen que hi presentaran al·legacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any