La insubmissió fiscal comença a l’abril amb l’IVA

  • Els dos joves empresaris de Siurana donen empenta a la campanya per no pagar impostos a l'estat

VilaWeb
Redacció
23.12.2011 - 12:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, els dos joves empresaris de Siurana que van anunciar que no pagarien impostos a l’estat espanyol, han recollit el suport de moltes entitats del país, empreses i ciutadans. I preparen una campanya per convidar tothom a fer un primer pas com el que ells faran a l’abril: deixar de pagar l’IVA corresponent al govern espanyol i fer-ho a la Generalitat, de tal manera que l’acció no sigui il·legal i el risc per a l’empresari sigui nul.

‘No es tracta de no pagar impostos, sinó de pagar-los a la Generalitat. Volem complir la llei, que la Generalitat ens faciliti un número de compte on poder abonar aquests diners, i que sigui el govern qui en faci ús. El risc és zero, perquè no deixem de pagar aquest impost: el paguem a una administració, la Generalitat, que, al cap i a la fi, forma part de l’administració estatal. Ens trobaríem més aviat en una situació alegal, però no il·legal’, explica a VilaWeb Andreu Bartolomé.

Diu que també es plantegen de fer un acció semblant amb altres impostos, ‘des de la seguretat social fins a pura documentació administrativa. Al celler tracto amb impostos especials. S’ha d’anar veien quins són els més fàcils de fer. Ara ens centrem en el primer, del 2012, que és l’IVA de l’abril, i després seguiran els pagaments de l’IVA dels altres trimestres. Segurament també hi farem amb l’impost de societats, que es paga al juny. L’opció de seguretat social no l’hem de posar damunt la taula, perquè encara no tenim tan clar com fer-ho. De moment, ens volem centrar amb l’IVA, perquè sabem que això tothom ho podrà fer’.

Per fer arribar la proposta a les empreses i als ciutadans de tot el país, s’han posat en contacte amb moltes entitats, com ara Sobirania i Progrés, Ara o Mai, Deumil.cat, l’Assemblea Nacional Catalana, amb qui coordinaran la campanya que ben aviat posaran en marxa, on explicaran com fer aquesta objecció fiscal i on respondran tots els dubtes que això pot plantejar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any