Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  12.12.2011  09:31

L'ex-president Camps, escridassat a l'arribada al jutjat

Augmenta el nombre de concentrats a la porta, entre els quals alguns dirigents de Compromís · La plana major del PP, amb Carlos Fabra i Rita Barberà, és convocada a la mateixa hora per Mariano Rajoy a Madrid

Men?ame
 

L'ex-president de la Generalitat Francisco Camps ha arribat al Palau de la Justícia a les 9.20, tres quarts d'hora abans de la constitució del jurat popular que el jutjarà per un delicte de suborn passiu. Ha arribat amb un BMW blanc acompanyat pel seu advocat, Javier Boix. Ha estat rebut per desenes de ciutadans que l'han escridassat i que clamaven lemes contra la corrupció. Membres i simpatitzants del Col·lectiu contra la Corrupció, abillats amb vestits que emulaven els de Camps i màscares d'Anonymous, s'han concentrat a la porta del jutjat amb crits de 'Adeú, president, adéu', per a exigir 'una sanció exemplar' que serveixi de 'toc d'atenció a tots els qui s'aprofiten de la política per a enriquir-se'. També l'esperaven alguns diputats del PP valencià per donar-li suport: l'ex-consellera de Cultura, Trini Miró; l'ex-conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora; la directora de l'IVAM, Consuelo Císcar; i María José García Herrero. A les preguntes dels periodistes, Camps s'ha limitat de dir que no estava nerviós. Vint minuts més tard ha arribat al jutjat l'ex-secretari general del PP valencià, Ricardo Costa, més discretament.

El nombre de concentrats augmenta a mesura que avancen els minuts i s'hi comencen a veure algunes cres conegudes, com les d'alguns dirigents de Compromís. Abans de l'arribada de Camps, la policia ha identificat alguns dels concentrats 'perquè portaven bosses sospitoses i calia comprovar-ne el contingut', segons un dels agents.

És la primera jornada del judici contra ell i també contra l'ex-secretari general del PP valencià, Ricardo Costa. Com era previsible, Camps i Costa han arribat separats i cap dels tres vice-presidents del seu govern (Juan Cotino, Vicent Rambla i Gerardo Camps) que li van donar suport al jutjat el maig passat, a més de la batllessa Rita Barberà, no hi han acudit. I és que avui, la plana major del PP, inclòs el president Fabra, és convocada per Mariano Rajoy a Madrid a la mateixa hora del judici, en una reunió de la junta directiva del PP espanyol. El partit, doncs, ha mirat de marcar distàncies respecte a l'ex-president, amb una convocatòria de Rajoy gens casual.

Al jutjat hi ha quasi un centenar de periodistes i fotògrafs de fins a cinquanta mitjans de comunicació, acreditats per seguir la compareixença malgrat la queixa dels dos encausats, desestimada pel TSJ, per mirar de modificar la cobertura informativa del judici.

Camps i Costa seran jutjats per l'anomenat 'cas dels vestits' per un presumpte delicte de suborn passiu impropi, acusats d'haver rebut regals d'empreses de la trama Gürtel a València (interlocutòria, en pdf). La fiscalia anticorrupció demana per a tots dos una multa de 41.250 euros, mentre que el PSPV, que exerceix l'acusació popular, eleva la petició fins a tres anys de presó i vuit d'inhabilitació.

En aquesta causa ja han estat condemnats dos acusats més, l'ex-vice-president de la Generalitat, Víctor Campos, i el que fou cap de protocol de la Diputació de València, Rafael Betoret, que van mostrar la conformitat amb els fets que se'ls imputava i van acceptar pagar una multa de 9.600 euros poc abans de la dimissió de Camps com a president del Consell.

En la interlocutòria figura que entre 2005 i 2008 es van adjudicar nombrosos contractes públics a empreses de la trama 'Gürtel'. També queda constància que Álvaro Pérez, 'el Bigotis', considerat el cap de la branca valenciana de 'Gürtel', disposava d'un compte corrent obert a les botigues Milano i Forever Young, de Madrid, des d'on va pagar algunes peces de vestir als acusats. 

Segons l'acusació, Francisco Camps hauria rebut una dotzena de vestits, cinc jaquetes i cinc parells de sabates per un import total de 14.14.021,50 euros. Ricardo Costa, per la seva banda, hauria rebut quatre vestits i sis pantalons, per un import de 7.325 euros. A la interlocutòria també consta que els acusats sabien en tot moment qui havia fet els encàrrecs.

Men?ame