Les Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell agafen embranzida

  • Públic, ponències i emissió en directe per internet

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
30.11.2011 - 12:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Segones Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, organitzades pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i i que enguany s’han fet a Miralcamp, han superat totes el expectatives. Jordi Soldevila, president de l’entitat, ha fet una valoració “molt positiva” d’una jornada per on “pel cap baix hi han passat 150 persones”. També han superat les expectatives els treballs presentats (18). La intenció per la trobada de l’any vinent, a Bellvís, es reduir-ho a 12 o 15 treballs perquè els ponents disposin de més temps. També es potenciarà l’emissió per internet.

Jordi Soldevila ha fet un ràpid repàs a una part de les diferents ponències presentades, bona part de les quals, tot i agrupar-se en cinc seccions diferents, les ha qualificat com a “patrimonials”.

La xerrada de Jordi Domingo amb la pregunta sobre l’envelliment de la població del Pla d’Urgell responia amb matisos ja que hi ha poblacions “joves” com Mollerussa i altres que “no es rejoveneixen” com Barbens o el Poal.

Botànica i paisatge

Ha considerat que la ponència sobre botànica de Toni Mayoral “sempre crida l’atenció”. Enguany parlant de Frère Sennen, un germà de La Salle que va estar a la de Mollerussa, ara fa cent anys, i els estudis sobre una planta que gairebé només es troba al Pla d’Urgell. La dada crida l’atenció pel paisatge transformat que és el Pla d’Urgell des de fa dos segles. I lliga amb la desaparició del bosc de Seana (al límit del Pla d’Urgell) presentat per Joan Yeguas. També es relaciona la xerrada de Josep Maldonado o Carles Llop on van considerar que el paisatge del Pla d’Urgell no està valorat pel seus habitants.

Tàpia i pergamins

Part d’aquest paisatge també el conformen les cases de tàpia, un tipus de construcció del que, Adriana Salvat, va dir que encara es conserva (i va fer una crida a que es continuï fent) al Pla, al temps que va explicar que fou una de les darreres zones en fer aquest tipus de construccions.

Una altra ponència que havia aixecat expectació (sobretot en el públic de Miralcamp) era el de Fina Rico sobre uns pergamins locals. L’estudi revela que és documentació administrativa de finals del segle XVI.

Guerra

La guerra del 1936-39 apareix en les xerrades de Sebastià Garralón, sobre els saqueigs en aquest període, o en la de Josep Camps i M.Teresa Pallàs que mostren la guerra a través de les cartes del soldat republicà Josep Sans. També aquest conflicte marca el final del període exposat pel mateix Soldevila, sobre la dreta mollerussenca de finals del XIX i el primer terç del XX.

En un altre apartat trobaríem la xerrada de Josep Cabau sobre l’evolució dels escuts i segells municipals, alguns des del 1840.

Industria

El passat industrial del Pla d’Urgell, vinculat o no a l’agricultura, en van fer esment Esteve Mestre i Ton Solé al parlar del molí d’oli de Cal Jan de Miralcamp (actiu fins no fa gaire). I sobretot Laura Garralón que va parlar de la desapareguda fàbrica de gasoses La Masia de Mollerussa

Esport

Jaume Suau va parlar de l’atletisme a Mollerussa, amb notícies de curses del segle XVII, amb els corredors nus, esmentant les curses de la Cordera.

Per la seva part Josep Pujol va parlar del linyolenc Enric Arderiu que va iniciar “el segon rebrot” de l’excursionisme a Lleida, a finals del XIX.

Ponències inaugural i de cloenda

Ignais Aldomà va fer la ponència inaugural tot fent un balanç dels 24 anys del Pla d’Urgell. Va destacar que Mollerussa ha guanyat pes i ha estat un pol d’atracció per bona part dels pobles del comarca. Bell-lloc d’Urgell o Linyola són alguns dels que han generat una “dinàmica pròpia” respecte a la capital.

Per la seva part Josep M. Solé i Sabaté va fer la cloenda amb una crida al jovent a participar de la vida pública (política, cultural,…) de la comarca.

Les Jornades també va comptar amb una visita guiada per diferents indrets de la població, conduïda per Melcior Claramunt, alcalde de Miralcamp i amb explicacions de Ton Solé i Joan Yeguas.

Emissió per internet

Jordi Soldevila ha manifestat la intenció de repetir l’experiència d’emetre en directe, per internet, les Jornades. I ha valorat positivament tant que s’hagi pogut seguir en directe com les visites que estan rebent els vídeos on hi ha ponències gravades.

Revista

Soldevila també ha recordat que les xerrades es recolliran en el tercer número de la revista Mascançà, que sortirà l’any vinent. Recordar que fa unes setmanes es va presentar el número 2 de la publicació.

Com ja s’ha dit les Terceres Jornades es faran a Bellvís, en principi el 17 de novembre de 2012.

Mentrestant, ha dit Soldevila que es treballa perquè el Centre de Recerques creixi en número de socis ja que volen que “sigui una eina per la gent” de la comarca.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any