Josep Serra: del Picasso al MNAC

  • Es dóna a conèixer el nou director del MNAC el mateix dia que se sap del cessament de Dolors Lamarca al capdavant de la Biblioteca de Catalunya

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
M.S.
25.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep Serra, que des del 2006 ocupava la direcció del Museu Picasso de Barcelona, ha estat escollit a través d’un concurs internacional nou director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), en substitució de Maite Ocaña, que va deixar el càrrec a l’estiu, i que curiosament també havia passat d’ocupar-se del Museu Picasso a dirigir el MNAC. La vacant que deixa Josep Serra al Picasso obligarà a convocar un altre concurs internacional per escollir-ne el suscessor.

Josep Serra ha estat triat per una comissió d’experts formada per Miguel Zugaza, director del Museo del Prado; Maria Bolaños, directora del Museo Nacional de Escultura; Bartomeu Marí, director del MACBA; Josephine Matamoros, directora del Museu d’Art Modern de Ceret; Eduard Carbonell, director del MNAC entre 1994 i 2005; Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador d’art; i ha estat presidida per Miquel Roca, President dels Amics del MNAC, arran de la retirada de Narcís Serra, president del Patronat del museu. Narcís Serra també ha anunciat que deixarà la presidència del Patronat.

El projecte de Josep Serra ha estat escollit per unanimitat d’entre els disset candidats que s’havien presentat (només un era de fora l’Estat espanyol). Ara el Patronat del museu ha de ratificar la decisió.

Llicenciat en història de l’art, Josep (Pepe) Serra (Barcelona, 1969) es va formar al Museu d’Art Contemporani de Barcelona per després saltar a la Fundació Caixa Catalunya. A partir del 2006 es va fer càrrec del Museu Picasso, nomenament que va anar acompanyat de polèmica i crítiques d’un sector que considerava que no tenia un bon perfil per dirigir el Picasso. Tanmateix, les crítiques es van anar apagant i a dia d’avui la gestió de Serra al capdavant d’aquest museu és molt ben valorada. Entre les exposicions més importants que s’han fet sota la seva direcció hi ha ‘Picasso davant Degas‘ (vídeo on Serra comenta l’exposició).

Cultura cessa Dolors Lamarca

El nom del nou director del MNAC es va donar a conèixer ahir, el mateix dia que es feia públic el cessament de Dolors Lamarca al capdavant de la Biblioteca de Catalunya.  El departament de Cultura convocarà un concurs públic per trobar un nou director. Lamarca ha dirigit la institució els darrers set anys. En aquest temps, ha convertit la Biblioteca de Catalunya en un centre de referència. Però ara denuncia que Cultura vol deixar la biblioteca amb un pressupost de 8.165.000 euros de cara al 2012, que suposa l’11,9% menys que el 2011, i que arriba a ser de fins el 35% menys des del 2008. Així ho ha avançat l’edició catalana del diari El País.

El malestar dins la Biblioteca de Catalunya no és d’ara: abans de l’estiu, un episodi gens anecdòtic va fer saltar l’alarma de Dolors Lamarca quan, en el primer esborrany de la Llei Omnibus, la institució perdia la categoria jurídica d’entitat autònoma i passava a dependre de la nova Agència del Patrimoni Cultural. Dies després el departament de Cultura rectificava.’

Un context de cessaments i dimissions

En aquest context de cessament també cal afegir-hi la dimissió de deu dels onze membres del Consell Nacional de la Cultura i de les Art (CoNCA), per desacord amb el conseller arran de la modificació del CoNCA inclosa en la Llei Omnibus. Els dimissionaris seran substituïts per altres membres i s’elegirà nou president un cop el Parlament de Catalunya hagi aprovat la reforma de la Llei del CoNCA i s’hagi elaborat el reglament. Aquesta dimissió en bloc es va produir a primers de novembre.

Josep Ramoneda no continuarà al CCCB

També fa pocs dies s’ha confirmat  que el filòsof i periodista Josep Ramoneda no continuarà com a director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) al 2012. Ramoneda va assumir el càrrec des de la creació del centre el 1994. No se sap oficialment encara qui el substituïrà. Havia sonat amb força el nom de Francesc-Marc Àlvaro, però el periodista ho ha negat ‘taxativament’. També es parla d’Agustí Colomines, però l’historiador ha negat a VilaWeb que vulgui dirigir el centre: ‘Tinc interès pel CCCB, perquè recuperi un catalanisme cosmopolita, però no tinc interès per dirigir-lo.’ També ha sonat per substituir Ramoneda el director de l’edició catalana del diari El Mundo, Alex Salmon. El CCCB depèn de la Diputació de Barcelona que des de les eleccions autonòmiques ha canviat de color polític: la presideix el convergent Salvador Esteve, n’és vice-president primer el dirigent popular Alberto Fernéndez Díaz, i l’àrea de Cultura es troba repartida entre CiU i PP.

A diferència d’altres institucions, el director del CCCB no es tria per concurs de mèrits. És per això que set-cents professionals de la cultura han signat una carta (pdf) dirigida al president de la Diputació de Barcelona on demanen que el nou director s’elegeixi per concurs. També avui els treballadors del centre han fet públic un breu comunicat on es manifesten en la mateixa direcció.

El relleu del director del CCCB és una peça que en mou d’altres per una doble estratègia de la conselleria de Cultura. Per una banda, es parla d’una reorganització de l’espai que ocupa el CCCB i el MACBA: El Museu d’Art Contemporani voldria ocupar una part del CCCB per mostrar en condicions el nou fons que s’ha ampliat amb la col·lecció de la Fundació La Caixa. I, per altra banda, cal tenir en compte també, el projecte del conseller Mascarell de crear un gran ‘hòlding cultural’ format pel CCCB, el MACBA, la Filmoteca i l’Arts Santa Mònica. Però sobre aquesta idea Mascarell no ha aconseguit un consens ampli: ni el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ni la Fundació MACBA comparteixen el projecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any