Mas anuncia un pla per estalviar mil milions el 2012

  • 'El pacte fiscal és de les poques oportunitats que té Espanya per refer les relacions amb Catalunya', avisa el president

VilaWeb
Redacció
22.11.2011 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat avui (conferència de premsa, vídeo) més esforç a tothom per a poder tirar endavant, el 2012, el pla d’ajustament del govern, pensat per a estalviar mil milions en un any. Mas proposa de reduir el dèficit rebaixant el sou de tots els funcionaris de la Generalitat i aplicant noves taxes a la universitat, a sanitat, al transport públic, a la benzina, a l’aigua. Tot plegat, segons que ha dit, per no haver de traspassar les línies vermelles de l’estat del benestar, és a dir, per no haver de retallar més la despesa pública en els serveis essencials.

Durant el primer any del govern d’Artur Mas les mesures d’austeritat s’han centrat gairebé en exclusiva en la reducció de la despesa pública. ‘En alguns àmbits toquem os, i si continuéssim podríem traspassar les línies vermelles de l’estat del benestar i posaríem en risc alguns serveis essencials’, ha admès, i ha apuntat que l’ajustament s’havia de dur a terme en dues línies bàsiques d’actuació: mesures en l’àmbit salarial dels funcionaris (reducció de salaris) i mesures de corresponsabilitat de la gent (més impostos indirectes). Aquests sacrificis, ha dit Mas, faran falta per complir l’objectiu del dèficit de l’1,3% (2.600 milions) per al 2012 que marca Brussel·les. ‘Volem complir aquest compromís’, ha dit Mas, que ha contraposat aquesta voluntat a la negativa de complir l’objectiu de reducció de dèficit d’enguany que marcava el govern espanyol.

Els funcionaris: fer el mateix per menys

‘Hem de tornar a plantejar una reducció d’ingressos de tots els funcionaris. No seran reduccions importants, però és un sacrifici que haurem de demanar si no volem tocar les línies vermelles de l’estat de benestar’, ha dit Mas, que ha precisat que si el govern espanyol prengués una mesura com aquesta, la mesura del govern català quedaria subsumida, és a dir, no s’acumularia pas la reducció.

Mas també ha dit que els alts càrrecs tornarien a renunciar a una paga extra sencera el 2012, de la mateixa manera que el 2011. ‘Així, els alts càrrecs s’hauran reduït el sou entre un 20% i un 25% en dos anys’, ha conclòs.

Més taxes

I l’altre gran àmbit d’actuació és en el de les taxes, i Mas ha plantejat: un increment del cànon de l’aigua, del preu del transport públic, de les taxes universitàries, un recàrrec en el preu de la benzina i l’anomenat tiquet moderador, que és una taxa que els usuaris paguen per les receptes dels medicaments i que pretén ‘posar una barrera d’accés al sistema sanitari per evitar-ne el sobreús’.

I tot això afegit a una política de venda de patrimoni públic, d’edificis i fins i tot de privatització de gestió de serveis públics.

El projecte de pressupost, a mitjan desembre

Mas ha esperat tan sols dos dies després de les eleccions per anunciar que el govern presentarà el projecte de pressupost del 2012 a mitjan mes de desembre, i ha dit que esperava tenir-lo aprovar el mes de febrer. Amb quin suport el pensa aprovar? Ha emplaçat directament el PP. ‘Crec que el PP hauria d’estar en disposició de parlar del pressupost del 2012’, ha dit, recordant que els populars ja van donar suport al del 2011 sense ser aleshores al govern espanyol.

El pacte fiscal: ‘Una de les últimes oportunitats per a Espanya

També ha recordat que hi haurà sobre la taula del nou govern espanyol la proposta de pacte fiscal per Catalunya. ‘No hauríem de demanar tot aquest esforç si tinguéssim el problema fiscal resolt’, ha declarat, i ha avisat: ‘La distància emocional entre Catalunya i Espanya ha crescut molt. I per això diumenge va passar el que va passar. El pacte fiscal és una de les poques oportunitats que té Espanya per refer de manera tranquil·la les relacions amb Catalunya’.

Mas no ha volgut donar per tancada la porta del pacte fiscal, malgrat les declaracions contràries a parlar-ne d’alguns dirigents populars. Fins que no sigui Rajoy qui ho digui, no s’ho creurà pas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any