Compromís: vídeo d’una nit històrica

  • Crònica de la nit electoral a la seu de Compromís, que va assolir una fita per al valencianisme

VilaWeb
Redacció
21.11.2011 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nit va començar amb cautela i poques paraules. I va acabar amb eufòria. Les primeres filtracions, prou abans de les vuit del vespre, no donaven a Compromís cap diputat. Però a mesura que passaven les hores s’anava confirmant cada vegada més la irrupció al congrés espanyol de la coalició valencianista per primera vegada a la història. Joan Baldoví serà serà el diputat de Compromís, per València, de la pròxima legislatura. Vegeu aquesta crònica en vídeo de la nit electoral, minut a minut amb els protagonistes.

De la prudència a l’eufòria

L’emoció latent, després d’unes primeres hores tenses, no es va començar a desfermar, a poc a poc, fins que, havent-se escrutat més del 30% del vot, Compromís mantenia i consolidava el diputat per València. Vorejava el 6% del vot al País Valencià, frec a frec amb UPyD, que finalment també va acabar obtenint un diputat, que es va restar del PP. Quan ja hi havia més d’un 50% escrutat, van començar a sentir-se els primers crits de victòria: ‘Sí, sí, sí, Compromís a Madrid!’, ‘Ací està l’esquerra valenciana!’ i, finalment, ‘diputat, diputat, diputat’, en el moment en què Baldoví es disposava a parlar des de la tarima.

‘David contra Goliat’

‘Això és com David contra Goliat, i nosaltres som David’, va proclamar el nou diputat, recordant una i altra vegada que calia agrair als milers de simpatitzants ‘tots els sacrificis que han fet i la paciència que han tingut, perquè sense ells açò hauria estat impossible’. Baldoví va prometre dedicar-se exlcusivament a Madrid a defensar els interessos valencians, ‘una cosa que per desgràcia ningú no ha fet d’ençà de la democràcia’. Per Mònica Oltra, començava ‘una nova partida al País Valencià, on el PP es desmorona’, i recordava que, per primera vegada també, ‘el govern espanyol, ara el PP, tindrà oposició valenciana’.

Morera, aclamat amb crits de ‘president, president’

El síndic de la coalició, Enric Morera, va ser aclamat amb crits de ‘president, president’, va augurar quatre anys intensos i de molta feina per a demostrar a tothom, ‘a tots els valencians, ens hagen votat o no, i a tot l’estat’, com treballa Compromís i per a preparar el canvi polític al País Valencià. ‘Estem preparats per a liderar aquest canvi i ho farem, anem a més i açò d’avui només és una primera fita; no oblidem que estem ací per a governar este país’. Els simpatitzants que van omplir el Micalet ho van celebrar fins a la matinada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any