El recurs del PSPV demostra la voluntat de deixar Compromís i EUPV amb pocs segons al debat

  • La junta electoral dóna la raó als socialistes i ara RTVV haurà de proposar un nou repartiment de temps

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.11.2011 - 18:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La junta electoral central ha ratificat la decisió de la junta provincial que donava la raó al PSPV perquè el repartiment de temps en els debats electorals de RTVV es fes proporcionalment als resultats de les eleccions del 2008. El consell d’administració de l’ens havia proposat un repartiment que no agradava als socialistes, que, tal com es pot comprovar en aquest recurs (PDF), eren partidaris d’un repartiment que hauria implicat que EUPV es quedés amb 24 segons per bloc temàtic en el debat i Compromís, amb només onze.

El consell de Ràdio Televisió Valenciana havia acordat en un principi que tots els grups parlamentaris tinguessin pràcticament el mateix temps per a intervenir, però el PSPV va presentar un recurs contra argüint que el repartiment del temps havia de ser proporcional als resultats electorals del 2008. La Junta Provincial va donar la raó al PSPV, i ara la junta electoral central ha ratificat aquella decisió.

Avui els socialistes han dit que ‘mai no hem fet cap proposta que limiti el temps d’exposició, ni que limiti la capacitat d’explicar el seu programa a cap força política’.

Amb tot, si es mira amb detall el recurs presentat el proppassat 2 de novembre per Eva Martínez Ruiz en nom del PSPV, es pot veure com aquest partit es queixava que es falsegés el compliment del principi de pluralisme ‘incorporant als debats, gairebé en igualtat de condicions a les primeres forces polítiques, unes altres formacions que no van tenir representació en les últimes eleccions generals’. També recorda el temps que corresponia a cada partit en el repartiment que s’havia fet per al debat, dividit en quatre blocs temàtics:

PP: 1.080 segons (29,03% del temps total)

PSOE: 960 segons (25,80%)

EUPV: 840 segons (22,58%)

Compromís: 840 segons (22,58%)

I tot seguit recorda quin és percentatge de vots que van obtenir PP i PSOE en les últimes eleccions espanyoles, i que, diu el PSPV, s’hauria de respectar, tenint en compte la instrucció 4/2011 de la junta electoral central:

PP: 53,53% del vot el 2008.

PSOE: 42,52% de vot.

Si s’hagués de tenir en compte aquesta proporcionalitat, i això ja no ho especifica el recurs del PSPV, i tenint en compte que EUPV i Compromís haurien de compartir el 3,95% de representació restant, els tocaria un total de 147 segons en tot el debat, 37 segons per cadascun dels quatre blocs temàtics entre tots dos. I que això voldria dir 26 segons per a EUPV i 11 segons per a Compromís.

El debat, previst per ahir, es va suspendre mentre s’esperava la decisió de la junta. Finalment, el dia previst d’emissió és dijous vinent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any