Berlusconi dimitirà un cop aprovades les mesures d’austeritat

  • 'En prenc nota, ja no tinc majoria; només veig una possibilitat, que és eleccions avançades, però ho ha de decidir el president de la República', ha dit

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.11.2011 - 20:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, no ha pogut dimitirà un cop el parlament italià hagi aprovat les mesures d’austeritat. Així ho ha anunciat el president de la república, Giorgio Napolitano, en un comunicat (en català), després de reunir-se amb Berlusconi durant una hora llarga. El primer ministre ha perdut avui la majoria al parlament: ha obtingut 308 vots dels 630 escons (vídeo de la reacció de Berlusconi un cop conegut el resultat de la votació). La cita per aprovar la Llei d’Estabilitat pressupostària que inclou les mesures d’austeritat és dimarts de la setmana que ve.

Poc després del comunicat de Napolitano, Berlusconi ho ha confirmat i ha declarat que l’única possibilitat és convocar eleccions avançades. ‘En prenc nota, ja no tinc la majoria… Només veig eleccions avançades, però això no em correspon a mi, ho decideix el president de la República, Napolitano’ (àudio amb les declaracions de Berlusconi).

L’anunci de dimissió ha arribat en un moment en què els mercats castigaven durament Itàlia: la prima de risc del deute públic italià ha arribat als 501 punts, un màxim històric, amb una renidibilitat disparada, del 7%.

L’oposició assegura que pressionarà per accelerar la dimissió

Tots els partits de l’oposició han celebrat l’anunci de Berlusconi i han vaticinat ‘un canvi radical al país’. Però també han lamentat que la dimissió es faci esperar una setmana. ‘L’anunci té trampa, ha dit el secretari del Partit Demòcrata, Pier Luigi Bersani, que ha afegit: ‘Examinarem rigorosament el contingut de la llei d’estabilitat per assegurar-nos unes condicions que en permetin l’aproviació ràpida, fins i tot en el cas que  que no hi estiguem del tot d’acord’. Bersani ha dit estar convençut que Berlusconi intentarà per totes les vies allargar al màxim ela seva presidència i ha dit que cal estar molt ametents per evitar que estratègia d’última hora. I ha lamentat que amb aquest ‘epíleg’ i amb ‘l’intent de pressionar el president de la República dient que només s’imagina eleccions avançades’, Berlusconi miri de tallar ‘les opcions de fer un govern de transició’.

En una línia semblant s’ha pronunciat  Pier Fernandino Casini, secretari general de la Unió de Democristians. ‘Berlusconi ha de ser conscient que la situació econòmica i financera que viu Itàlia no es pot permetre una campanya electoral que esdevindria agònica i contraproduent’. Casini ha demanat claredat en els terminis i el full de ruta reiterant que Itàlia no es pot permetre de cap manera més dubtes i dilacions.

El cap de l’Itàlia dels Valors, Antonio di Pietro, també ha criticat que Berlusconi vulgui allargar el seu mandat una setmana més, però en canvi ha advocat per fer eleccions el més aviat possible.

Govern tècnic o eleccions?

Per tant, els escenaris futurs són prou complexos i s’hauran d’anar definint en els pròxims dies. Els principals partits de l’oposció asseguren que, malgrat que els sondatges els són favorables en cas d’eleccions, el país té l’obligació d’actuar de manera ràpida i eficaç i que, per tant, veuen com a millor opció la la formació d’un govern tècnic que en pocs mesos sigui capaç d’aplicar les mesures necessàries, per a poder convocar unes noves eleccions la primavera que ve. En la mateixa línia, un periodista italià consultat per VilaWeb, expert en política europea i internacional, ha explicat que aquest era l’únic camí viable, sobretot tenint en compte que el parlament fa gairebé un any i mig que està paralitzat. I ha apostat per Mario Monti, distingit economista i ex-comissari europeu de competències, com a millor nom per a poder dirigir el país en aquest atzucac.

La qüestió de qui haurà de dirigir el país en cas que es faci un govern de tecnòcrates és, de fet, el nou escull amb què es pot trobar Itàlia. A més de Mario Monti, també sonen noms com Angelino Alfano, actual secretari general del partit de Berlusconi i ex-ministre de Justícia dimitit el juliol passat, i Gianni Letta, mà dreta de Berlusconi i sots-secretari de la presidència, un home respectat dins el partit i considerat discret i reservat.

En cas que Napolitano optés per la formació d’un govern tècnic dirigit per la dreta guanyadora de les eleccions del 2008, opció que no és gens descartable, Letta seria molt probablement l’home triat.

Els líders de l’oposició, en canvi, ja han expressat la seva preferència per Monti, argüint que un govern dirigit per Alfano o per Letta, ambdós sempre fidels a Berlusconi, seria una manera de donar continuïtat al govern de Berlusconi.

Les negociacions sobre futur immediat del país, en les quals hi ha sobre la taula tots aquests noms, a més d’una possible convocatòria d’eleccions, ja han començat aquesta mateixa nit. I s’allargaran en els pròxims dies. I, a més, amb un ull posat, han repetit tots els líders de l’oposició, a tots els moviments de Berlusconi, car encara té ben bé una setmana per a preparar el terreny tant de la seva sortida com per al futur govern. I no es descarta res.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any