Som Energia presenta una alternativa de consum energètic a Sabadell

  • La primera cooperativa de l’Estat espanyol de producció i consum d’energies renovables explicarà demà el seu projecte al Casal Pere Quart

VilaWeb
Redacció
02.11.2011 - 15:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escollir el tipus d’energia que consumim és cada dia més a l’abast. La introducció d’un  model de comercialització basat en l’associacionisme obre una nova porta al consum d’energia verda al mercat espanyol. Som Energia, la cooperativa que està promovent aquesta nova iniciativa, farà demà a les 19.30h una xerrada al Casal Pere Quart en la qual hi participaran Josep Puig, el soci número 1 de la cooperativa i portaveu del Grup de Científics i Tècnics per un futur sense Nuclears, i Marc Rosselló, president i cofundador.

Les dificultats econòmiques i legals amb les quals es troba el consumidor mitjà en el moment que decideix apostar per les energies renovables en el consum propi fan que associar-se sigui l’opció més eficaç per portar-ho a la pràctica. Per aquesta raó es va crear Som Energia, un cooperativa sense ànims de lucre i amb seu a Girona, que té per objectius assolir un model energètic 100 % renovable al qual tothom hi pugui tenir accés, guanyar una independència de les grans companyies i crear un moviment social de participació ciutadana a favor de les energies renovables. Amb poc més d’un any d’existència Som Energia ha aconseguit un miler de socis i el sistema que defensen funciona amb èxit des de fa molts anys a Alemanya, França i Bèlgica.

Comprar energia renovable
La cooperativa té dues vies principals de participació. La primera promou el creixement d’energia verda a la xarxa elèctrica espanyola a partir de la demanda dels usuaris. Aquest propòsit s’ha d’aconseguir facilitant als usuaris la compra d’aquesta energia. El sistema és senzill: l’usuari es fa soci consumidor de la cooperativa amb una única inversió inicial de 100 euros de capital retornable i la cooperativa li garanteix (amb un certificat de la Comissió Nacional d’Energia) que el que consumeixi, segons la seva factura, s’introduirà a la xarxa espanyola en energia verda. El cost de la factura serà el mateix que pagava a les grans empreses energètiques que fins ara han comercialitzat l’energia a les llars catalanes, però la factura la cobrarà Som Energia per pagar l’energia renovable que ha introduït al mercat.

Invertir en energia renovable
La segona via de participació permet generar la pròpia energia renovable. Per això s’ha creat una segona figura, la del soci inversor, que participarà en nous sistemes de creació d’energia renovable, actualment s’està treballant en diversos projectes de plaques solars, parcs eòlics i biomassa. Com que aquest tipus de soci serà alhora generador i consumidor d’energia verda a la llarga tindrà garantida l’autosuficiència energètica i la recuperació de la inversió inicial.

La xerrada de demà té el suport de diverses entitats de la ciutat com ara la Lliga del Drets dels Pobles, l’ADENC, la Coordinadora Un altre món és possible, Emaús, les cooperatives Teixit de la Terra, Treu Banya i Tocant la Pera, la Federació de  d’Associacions de veïns de Sabadell i el Casal Independentista Can Capablanca entre d’altres.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any