El PEN denuncia la violència que sacseja el periodisme a Mèxic

  • VilaWeb col·labora amb el PEN que basteix un altar a l'entrada de la redacció en memòria dels periodistes mexicans assassinats

VilaWeb
Redacció
02.11.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PEN Català centra el Dia Internacional de l’Escriptor Empresonat, aquest 15 de novembre, en denunciar l’extrema violència que, arribant fins i tot a l’assassinat, sacseja el periodisme a Mèxic. Els actes d’enguany s’emmarquen dins la campanya del PEN Internacional. Les dates de novembre, properes a la festivitat de Tots Sants, i la tradició mexicana de confegir altars per homenatjar els difunts, també inspiren aquesta iniciativa. En aquets sentit, VilaWeb col·labora amb el PEN català tot bastint al vestívul de la redacció un altar en memòria dels periodistes mexicans assassinats, per defensar la llibertat d’expressió i el dret a informar. I el 15 de novembre es farà una lectura de poemes dedicada als periodistes víctimes de la repressió i la violència.

Ruta d’altars

Així mateix, el PEN participa en la Ruta d’Altars (facebook), una iniciativa de l’associació mexicana Consorte Cultura, per donar a conèixer una festivitat d’origen precolombí distingida per la Unesco com una Obra Mestra del Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat, des del 2003. A Mèxic la festivitat del dia dels morts carreteja una tradició molt arrelada, que se celebra amb música, flors, balls, espelmes i ofrenes per recordar els difunts. En la Ruta d’Altars també es ret homenatge a personalitats del món de l’art, la música i d’altres de la cultura popular. Vint-i-vuit institucions i entitats participen en la celebració.

Del món de l’art hi ha un parell d’ofrenes a l’artista mexicana Frida Kahlo, una altra a les pintores surrealistes Remedios Varo i Leonora Carrington, així com també un homenatge a les Pecanins, família que, durant dècades, va constituir un pont  cultural entre Mèxic i Catalunya. D’una banda, les bessones Teresa i Ana María Pecanins, que van donar a conèixer artistes d’avantguarda a través de les seves galeries a Mèxic i Barcelona i d’una altra, la Beba Pecanins, que va participar en l’inici de la Ruta d’Altars a Barcelona.

També hi ha ofrenes per a músics com Facundo Cabral, cantautor argentí; Eugenio Toussaint, pianista i compositor de jazz mexicà; i James Brown. Altres homenatjats seran a Steve Jobs, el creador d’Appel; El Santo, un popular personatge de la lluita lliure mexicana; així com també es farà un tribut a un Wall Street en decadència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any