Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  17.10.2011  09:41

Martxelo Otamendi: 'Som molt a prop del final del final del conflicte basc'

El director de Berria opina que a curt termini ETA pot anunciar el final de l'activitat armada i remarca la importància de la conferència de Sant Sebastià

Men?ame
 

Que Kofi Annan i Gerry Adams siguin avui a Sant Sebastià vol dir que hi ha una implicació important de la gent de la diplomàcia internacional en la resolució del conflicte i que, a més, tenen el vist-i-plau diplomàtic del govern espanyol; si no, no haurien pogut venir a la conferència. També significa que som en una fase del conflicte que és la de desactivar la lluita armada; la fase en què el govern espanyol prenguin les mesures que hi ajudin: la legalització de partits polítics i el respecte a les llibertats i els drets humans dels presos. Som molt a prop del final del final; aquestes conferències, amb aquest renom i amb aquesta participació, no es fan mai al començament.

El govern espanyol no hi pren part, a la conferència. Però la decisió que va prendre l'esquerra abertzale i la que prengui ETA no tenen a veure amb això. Som en una fase en què la gent li diu a ETA que unilateralment prengui la decisió que ha de prendre, que és el final de la lluita armada i si això ve acompanyat de mesures del govern espanyol, millor. Però no serà una qüestió vinculant. De fet, que el el govern espanyol no sigui a la conferència no ha estat un element vinculant perquè se celebri i no. I que el govern basc hagi decidit fer el ridícul més gran de la seva història no acudint a la conferència, tampoc no és vinculant. El procés va per un altre camí, independentment del govern basc.

Al País Basc hi ha estesa la sensació que en un termini molt curt de temps, després de la conferència i de la resolució final de la conferència, ETA prengui la decisió d'acabar l'activitat armada. No s'entendria massa bé que vingués Kofi Annan o que hi hagués Tony Blair aquí, que fessin una petició a ETA perquè acabi la fase de lluita armada i que en un termini raonable de temps no hi hagués una resposta en aquest sentit. Seria difícil d'entendre.

 

Martxelo Otamendi, director de Berria

(Comentari recollit via telefònica per la redacció de VilaWeb)