Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  04.10.2011  22:00

Pre-estrena a Barcelona del documental 'Una llengua que camina'

Coproduït per VilaWeb i TV3, fa balanç de vint-i-cinc anys d'ensenyament en català al País Valencià a partir de la història de cinc personatges

Men?ame
 

El documental 'Una llengua que camina' (primers minuts) s'ha pre-estrenat avui a l'Arts Santa Mònica de Barcelona. El documental fa balanç d'un quart de segle d'ensenyament en la nostra llengua al País Valencià, en un moment de greus atacs al català a l'ensenyament. És una coproducció de VilaWeb i TV3 amb la col·laboració de l'ICIC, Escola Valenciana, Edicions 96 i Bromera. Dijous es presentarà a València i divendres s'estrenarà al Canal 33.

El punt de partença del documental és la Festa pel Valencià, celebrada el 9 d'octubre de 2010 a València, que cloïa les celebracions dels vint-i-cinc anys de Trobades d'Escoles en Valencià. Aquestes trobades d'estima per la llengua, les porta a terme,des de fa un quart de segle Escola Valenciana.

El documental ensenya que la normalització lingüística al País Valencià avança des del naixement de l'ensenyament en català, fa més de vint-i-cinc anys, i de la perseverança dels moviments cívics. I fa veure que no hi una implantació òptima dels programes d’ensenyament en català a tot el territori perquè el govern autonòmic ho entrebanca de manera continuada. Això no obstant, el prestigi de l'ensenyament en català és indubtable i, malgrat tots els obstacles que hi posa el govern valencià, la societat el valora i el defensa. 

'Una llengua que camina' narra, doncs, les vivències de cinc personatges: Xavi Sarrià, cantant d'Obrint Pas i que féu els estudis en català; Diego Gómez, mestre i ex-president d'Escola Valenciana; Mar Iglesias, professora de periodisme de la Universitat d'Alacant; Dariana Groza, romanesa catalanoparlant; i Gerard Pitarch, dermatòleg que estudià en català a la Plana Alta i que porta les filles a les línies d'ensenyament en català.

Tots, residents a punts diferents del territori valencià, relaten la seva experiència i diuen com veuen la salut de la llengua tant en l'àmbit professional, com en la vida quotidiana, a casa i al carrer.