El congrés espanyol debat i vota la presa en consideració de la ILP ‘Televisió sense fronteres’

  • La iniciativa permetria legalitzar l'intercanvi d'emissions dels mitjans de comunicació als territoris d’una mateixa llengua · El PSOE anuncia que votarà que sí

VilaWeb
Redacció
13.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) ‘Televisió sense fronteres‘, impulsada per ACPV, entra  avui al congrés espanyol que ha de decidir si la pren en consideració o no. Després d’haver estat vetada durant gairebé un any pel govern espanyol, el PSOE va decidir al juliol d’acceptar-ne la tramitació i ara ha anunciat que hi votaria positivament. De totes maneres, encara que avui s’aprovés, el debat i la votació no es farien fins passades les eleccions del 20 de novembre.

El coordinador d’Acció Cultural, Toni Gisbert, ha valorat molt positivament que s’hagi pogut arribar fins aquí, sobretot tenint en compte l’esforç: ‘S’han anat superant tots els obstacles perquè la fita era molt clara i ha permès de sumar moltes sensibilitats a la campanya.’

Gisbert no es manifesta especialment preocupat perquè el debat i la votació de la proposició de llei es facin amb una possible majoria del PP al congrés, després de les eleccions. ‘L’objectiu és que una qüestió relacionada amb els drets democràtics i el compliment d’una llei de rang europeu aprovada per unanimitat al congrés no depengui de les majories i minories parlamentàries… De fet, també hem tingut maldecaps i actituds hostils de governs socialistes.’

Malgrat la llarga campanya i les moltes reunions per a aconseguir l’acceptació de la ILP, al congrés no hi assistirà avui cap representant de l’entitat.

L’acceptació a tràmit de la ILP permetria de desenvolupar les disposicions necessàries per a legalitzar l’intercanvi d’emissions dels mitjans de comunicació entre territoris de llengua catalana, èuscara i gallega, un intercanvi basat en el desenvolupament de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (pdf) en l’àmbit de la comunicació.

La ILP va arribar al congrés després d’una llarga campanya d’Acció Cultural, en què es van aplegar 651.650 signatures. Després del vet inicial, ACPV es va reunir amb els grups parlamentaris del congrés, amb institucions i personalitats polítiques, econòmiques i el Ministeri de Presidència.

La ministra de Defensa espanyola, Carme Chacón, va anunciar ahir que els socialistes aprovarien la iniciativa, i ho va aprofitar per atribuir al Partit Popular el mal estat de les emissions de la televisió catalana al País Valencià i per demanar a Rajoy que no continués ‘posant pals a les rodes en matèria lingüística i audiovisual’. El vot del PSOE, sumat al de CiU, ERC, ICV-IU, el BNG, el PNB i Na-Bai, ha de permetre la presa en consideració de la proposta que, en tot cas, haurà de tramitar el congrés resultant de les eleccions espanyoles del 20 de novembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any