Notícies

Diumenge  04.09.2011  06:00

Clam per a la desobediència a la sentència contra el català

La xarxa esclata amb milers d'adhesions a la campanya 'Jo no acato la sentència contra el català' al Facebook · Entitats, sindicats i partits demanen fermesa a la Generalitat per defensar la immersió lingüística

Men?ame
 

La interlocutòria (pdf) del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) exigint desmuntar en dos mesos la immersió lingüística ha desfermat una torrentada de crides a la desobediència de particulars, professors, polítics i activistes. La xarxa bull amb el nou atac al català a l'escola i una pàgina de Facebook ja ha recollit unes vint mil adhesions a favor de no acatar la sentència.  Aquest moviment creix cada minut amb força i proposa una reacció activa contra la sentència. Són moltes les propostes que es plantegen, però totes tenen el denominador comú de no acatar la sentència El ministre de Justícia espanyol, Francisco Caamaño, va avisar que el Tribunal Constitucional avala que el català pot ser la llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya.

El ministre va subratllar que la interlocutòria emesa divendres pel TSJC es refereix a un cas concret i va deixar clar que les lleis catalanes 'són constitucionals'. En referència al termini de dos mesos que ha donat el TSJC al govern català perquè inclogui el castellà com a llengua vehicular, Caamaño diu que 'la justícia no dóna ultimàtums, dicta sentències'.

Tots els partits catalans, a excepció del PP i Ciutadans, fan costat al govern, que ja va anunciar que presentaria un recurs a la interlocutòria del TSJC. A més, els partits demanen al govern que es mostri ferm en la defensa de la immersió lingüística i que no faci cap pas enrere en la qüestió del català a l'escola.

Entitats, associacions de pares i mares, i sindicats també han proclamat la seva disposició a desobeir l'ordre del tribunal i reclamen fermesa i unitat als partits. Així ho van fer l'Òmnium Cultural, la plataforma Somescola.cat, la Plataforma per la Llengua, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), UGT, CC OO, USTEC·STE's, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAPAC).

Recurs de la Generalitat

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar (vídeo) divendres que presentarà un recurs a la interlocutòria del TSJC que dóna dos mesos de termini a la Generalitat perquè apliqui les mesures necessàries perquè el castellà sigui llengua vehicular a l'escola, aplicant així la sentència del desembre del 2010 del Tribunal Suprem (TS).

La consellera Rigau va explicar que el departament ja va enviar un document al TSJC sobre l'ús del castellà on donava raó motivada de la seva posició el passat juliol, però el tribunal va considerar que es mantenia l'incompliment de la sentència del TS. Rigau va remarcar que presentaran el recurs amb la lleialtat institucional que correspon, diu, a la Generalitat, però que mantindran el compromís amb l'immersió lingüística.

La consellera va afirmar que el model d'immersió és un patrimoni col·lectiu com a país que ha garantit la cohesió social i va recordar les paraules d'Alexandre Galí: 'No separeu mai als infants per raó de llengua'.

Men?ame