Els gestors de l’Espai Mallorca demanen un consorci que n’asseguri el futur

  • L'Espai ha fet que els artistes balears fossin més presents a tot el territori

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Espai Mallorca fa tretze anys que treballa per promoure la cultura de les Illes Balears al Principat i per teixir lligams entre tots dos territoris. Va ser una iniciativa de la Conselleria de Cultura del Consell de Mallorca i del Gremi d’Editors de Balears. Ahir el vice-president de Cultura i Patrimoni del Consell, Joan Rotger, es va reunir amb el seu homòleg del govern, Rafel Bosch, per parlar del futur d’aquest centre de Barcelona, amenaçat per dificultats de finançament. De moment, van decidir de formar una comissió perquè n’estudiï el futur. De tot plegat, en parlem amb una de les principals gestores i programadora de l’espai, Abigaïl Monells, que es mostra optimista.

 

Com és que els nous governs de les Illes i del Consell de Mallorca volen fer canvis a l’Espai Mallorca?
És normal que els nous governs vulguin repensar, sobretot en plena crisi econòmica, el model de l’Espai, que arrossega alguns problemes des de fa temps. El govern anterior ja va proposar canvis que finalment no es van dur a terme.

Quina mena de problemes?
La projecció exterior de les Illes correspon al govern i, en canvi, és el Consell de Mallorca que gestiona l’Espai Mallorca. Per això sempre hem demanat que hi hagués un consorci que gestionàs l’espai i que en formassin part el govern i els consells de totes les illes, el d’Eivissa, el de Formentera i el de Menorca també. Al final de la legislatura anterior vam ser a punt de posar-nos d’acord. Esper que aquesta vegada també hi hagi bona predisposició i es trobi una solució per regular qui i com hi posa finançament.

Què us sembla comptar amb el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics i de l’Institut Ramon Llull?
Ens agradaria força que fossin els consellers assessors d’aquest consorci. Són entitats amb què ens entenem bé.

L’Espai Mallorca fa una feina important…
Hem fet molta de feina i encara n’hem de fer més. L’Espai ha contribuït a fer que els artistes balears fossin més presents a tot el territori. Les nostres funcions són moltes i variades, no solament servim al gremi dels editors. Som un centre cultural i projectam tots els àmbits artístics de les Illes: teatre, literatura, música, poesia… Per dir algunes xifres: l’any 2010 vam programar 129 actes i van passar per l’espai més de 5.200 visitants. Vam fer teatre, col·loquis, concerts i un munt d’activitats culturals diverses.

Què no voldríeu que passés?
La pitjor que ens podria passar és que ens programassin les activitats des de fora. Nosaltres sabem quines coses cal potenciar i coneixem molta gent. Fa molt que ens hi dedicam.

Quina assignatura pendent té l’Espai?
Poder pagar la feina de moltes gent que col·labora amb nosaltres. Ens sap molt de greu que véngui gent a fer col·loquis i no li poguem pagar res. També ens agradaria de tenir més diners per a la cosa publicitària, per a poder promoure els nostres actes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any