Fabra pren el relleu de Camps, que dimiteix pel cas Gürtel

  • Camps renuncia a la presidència de la Generalitat i del partit, pressionat per la direcció del PP de Madrid · El batlle de Castelló serà el nou president del Consell i del partit al País Valencià

VilaWeb
Redacció
21.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Francisco Camps va dimitir ahir de president de la Generalitat Valenciana (discurs en text i vídeo). Ho va fer cinc dies després de l’obertura de judici oral pel ‘cas dels vestits’, que el vincula amb la trama corruptiva Gürtel. Alberto Fabra, batlle de Castelló i diputat a les Corts, és el successor escollit i serà el nou president de la Generalitat.

‘Voluntàriament ofereixo el sacrifici personal perquè Mariano Rajoy sigui el pròxim president i perquè el PP governi a Espanya’, va declarar Camps en la compareixença d’ahir a la tarda, unes hores després que l’ex-vicepresident Víctor Campos i l’ex-conseller Rafael Betoret s’haguessin declarat culpables de suborn impropi.

‘Avui perd per a sempre els del sistema brutal que no ha trobat en mi ni un euro més dels que he declarat que tinc; tinc menys del que tenia quan vaig arribar. No han pogut demostrar res perquè no hi ha res. El sistema brutal és a punt de caure damunt de les eleccions. Els que han intentat convertir en un obstacle aquesta gran mentida es queden avui amb res’, va afegir.

Camps va dir que ara se sentia alliberat per a defensar-se on calgui de les ‘infàmies i de les insídies’.

El successor Fabra

La direcció del PP valencià va celebrar una junta directiva d’urgència després de l’anunci de Camps, en la qual es va proposar que Fabra en fos el substitut. En acabar, el batlle de Castelló va comparèixer davant dels mitjans i va agrair a Francisco Camps que hagués pensat en ell. Fabra va confirmar que continuaria treballant amb el mateix equip de govern i amb el mateix grup parlamentari.

Fabra, que també serà president del partit, va ser nomenat coordinador general del PP valencià el novembre de 2009 per la destitució de Ricardo Costa al capdavant de la secretaria general, afectat pel sumari judicial del cas Gürtel. Des d’aquell moment, Fabra va ser considerat el potencial successor de Camps.

Alberto Fabra, de 47 anys i nat a Castelló, és arquitecte tècnic i fou regidor de l’Ajuntament de Castelló des de 1991 i batlle des de 2005. En el marc de la polèmica prohibició de l’emissió de TV3 al País Valencià, Fabra va demanar el retorn de les emissions; ‘no pot ser’, subratllava, que a hores d’ara ‘es limiti la possibilitat que les persones puguin elegir el mitjà de comunicació que volem sintonitzar’. De fet, l’ajuntament va aprovar una declaració institucional en favor de les emissions de TV3, presentada pel PSPV i el Bloc, amb el suport del PP.

Una jornada desconcertant

Ahir el president de la Generalitat va anul·lar a primera hora els actes que tenia previstos a migdia a Castelló, i fins a quarts de tres de la tarda s’havia esperat que arribés a la seu del Tribunal Superior de Justícia per si subscrivia la declaració de culpabilitat per suborn impropi, tal com havien fet durant el matí l’ex-vicepresident de la Generalitat, Víctor Campos, i l’ex-conseller Rafael Betoret. Els advocats havien avisat al tribunal que Camps hi aniria, i fins i tot havien demanat que obrissin la porta perquè hi pogués entrar en el cotxe oficial. Però a última hora Camps va trucar i va dir que no hi aniria. Poc després, va convocar la conferència de premsa en què va anunciar que dimitia.

La pressió del PP espanyol

La direcció espanyola del PP havia pressionat molt Camps des de divendres, quan es va anunciar l’obertura de judici oral, perquè acceptés de declarar-se culpable, pagar la multa i evitar l’impacte mediàtic negatiu de la vista oral, que podria coincidir amb la pre-campanya, o fins i tot amb la campanya, de les eleccions espanyoles, en què Mariano Rajoy té expectatives d’obtenir una àmplia victòria sobre el PSOE.

L’acusació particular del PSPV-PSOE reclama 46.000 euros de multa a Camps mentre que la Fiscalia Anticorrupció en reclama 41.250.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any