Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  06.07.2011  11:10

L'Eurocambra no admet l'esmena en defensa de l'etiquetatge en català

Tremosa, Romeva i Junqueras destaquen que la normativa no obliga a etiquetar en llengua espanyola

Men?ame
 

El Parlament Europeu no ha admès l'esmena presentada pels diputats catalans que defensava el manteniment de l'etiquetatge exclusiu en català. La directiva europea sobre aquesta qüestió s'ha aprovat, i pot posar en perill l'etiquetatge només en català; dependrà del que decideixi en el futur el govern espanyol.

Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) han lamentat, en un comunicat conjunt, que l'esmena no s'hagi pogut votar.

L'argument de la mesa per a no acceptar a tràmit l'esmena es basa en el fet que una esmena semblant ja fou introduïda per l'Aliança Lliure Europea en una primera lectura de la normativa a l'eurocambra, fa un parell de mesos. Aquella esmena ja fou tombada i el text va passar al Consell i a la Comissió Europea, que pressionada pels estats, va mantenir la normativa tal com estava. Ara els tres eurodiputats, en aquesta segona lectura i votació al parlament, havien presentat una esmena semblant a la desestimada; i aquest ha estat l'argument per negar-ne l'admissió.

Ramon Tremosa ha dit que el més rellevant és comprendre que el Consell ha fet una pressió important per evitar que es pogués votar l'esmena. Ho ha reconegut la relatora de la directiva, Renate Sommer, en una resposta a l'intervenció de Tremosa: 'El consell ens ha dit que si aprovem aquesta esmena suspendrà tota la directiva que hem estat preparant durant tres anys'. 'Ha de quedar clar que Europa no prohibeix res i que són els estats que poden decidir si apliquen aquest punt de la directiva d'etiquetatge', diu Tremosa. 'Ha fallat la detecció de les línies vermelles. Aquest és un tema que fa tres anys que es debat i ni la Generalitat ni els grups d'interès han detectat aquest punt que ens podria perjudicar.' Tremosa considera que el govern hauria d'haver detectat el problema quan es podia esmenar en la primera lectura. 'La nostra esmena era per posar en alerta tothom sobre un punt que ens podria afectar si el govern espanyol decideix atacar l'etiquetatge en català', conclou Tremosa.

De la seva banda, Junqueras ha exposat que és moment de 'procurar que l'estat espanyol no s'excusi en aquesta normativa per intentar evitar que hi hagi etiquetatge nomes en llengua catalana'. 'La directiva no obliga l'estat espanyol a res; cada estat tindrà la facultat de decidir què fa. Però és un és un perill perquè l'estat espanyol fa sempre una lectura contrària als interessos de Catalunya.'

Què diu la normativa

 La normativa preveu que els envasos dels aliments incloguin informació més clara sobre les calories i la quantitat de greixos, greixos saturats, carbohidrats, sucres proteïnes i sal dels productes. L'objectiu d'aquesta legislació, acordada pel Parlament Europeu i el Consell, és que els consumidors estiguin ben informats sobre la composició dels aliments però es podria fer servir per posar en perill l'etiquetatge en llengüa catalana.

El text que s'ha aprovat diu: 'Dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió'.  L'esmena que no s'ha acceptat volia eliminar l'apreciació 'd'entre les oficials de la Unió'. 

Per Ramon Tremosa, aquesta normativa 'demostra una vegada més la necessitat d'obtenir el reconeixement oficial de la llengua catalana a les institucions europees'. Els eurodiputats del PSC, ICV, ERC i CiU van demanar a Espanya que, aprofitant l'adhesió de Croàcia a la UE, que requerirà una votació unànime al Consell per a decretar el croat com a llengua europea oficial, també es demanés de votar l'oficialitat del català. La setmana pasada, PP i PSOE, amb el vot també dels vint-i-cinc diputats socialistes catalans, van votar en contra d'aquesta mesura al Congrés dels Diputats.

 

Men?ame