Nou detinguts en l’operació policíaca a la SGAE

  • El president, Teddy Bautista, a disposició judicial · L'escorcoll s'amplia als domicilis de dirigents de la SGAE · La fiscalia anti-corrupció investiga des de fa dos anys l'entitat per desviament de fons i apropiació indeguda

VilaWeb
Redacció
01.07.2011 - 19:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Continua l’escorcoll de la guàrdia civil a la seu de la Societat General d’Autors i Editors espanyola (SGAE) a Madrid, i s’ha ampliat a disset domicilis particulars de dirigents de l’entitat. Hi ha nou detinguts en el marc de l’operació contra alguns dirigents de la SGAE per presumptes delictes societaris i d’apropiació indeguda, segons fonts policíaques. Entre els detinguts hi ha el president de l’entitat, Teddy Bautista.

L’operació ha estat iniciada per la fiscalia anti-corrupció, que fa dos anys que investiga presumptes delictes de desviament de fons i apropiació indeguda, arran d’una denúncia (pdf) de l’Associació d’Internautes.

El president de l’entitat, Teddy Bautista, i els altres detinguts passaran a disposició judicial. Tot just ahir, la candidatura que Bautista encapçalava va ser reelegida per integrar la Junta Directiva la SGAE fins el 2015.

Totes les mirades se centren en Bautista, segons fonts de la investigació. Un altre dels homes clau de la presumpta trama és José Luis Rodríguez Neri, president de la Societat Digital d’Autors.

El text de la fiscalia anti-corrupció, presentat fa unes setmanes, respon a unes diligències prèvies obertes arran d’una denúncia presentada el novembre de 2007 per l’Associació d’Internautes, l’Associació d’Usuaris d’Internet, l’Associació espanyola de petites i mitjanes empreses d’informàtica i noves tecnologies (APEMIT) i l’Associació espanyola d’hostalers víctimes del cànon (VACHE).

Els internautes denunciaven que els directius de l’entitat havien format una trama societària d’empreses filials al voltant de la SGAE, i les quantitats recaptades en concepte de gestió de drets d’autor s’invertien en activitats lucratives. Segons les associacions denunciants, la SGAE incomplia el mandat legal que li exigeix que el repartiment dels drets recaptats s’efectuï equitativament entre els titulars de les obres o produccions emprades. Presumptament, s’hauria destinat la recaptació a mantenir empreses privades d’alguns dels socis que, a més, amaguen un ànim de lucre, prohibit expressament per llei.

Per això, consideren que les activitats poden constituir delictes d’apropiació indeguda, estafa i frau de subvencions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any