Notícies

Diumenge  19.06.2011  13:33

S'ha mort l'històric dirigent d'ERC Víctor Torres

Secretari general de la presidència de la Generalitat a l'exili, Torres tenia 96 anys

Men?ame
 

Víctor Torres, històric dirigent d'Esquerra Republicana de Catalunya, s'ha mort avui als 96 anys. Torres fou secretari general de la presidència de la Generalitat a l'exili, durant el mandat de Josep Irla. Militant d'ERC des de la seva fundació, l'any 1931, va ser diputat al parlament durant les legislatures de 1980 i de 1984, l'any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Germà del poeta Màrius Torres, durant la guerra del 36-39, Víctor Torres va lluitar en la columna Macià-Companys i quan tornà de l'exili l'any 1976 a Catalunya es va reincorporar a la direcció d'ERC.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, i el secretari general, Joan Ridao, han expressat en nom del partit el condol a la família de Víctor Torres davant la seva pèrdua. Víctor Torres serà enterrat dimarts vinent al matí a Lleida en una cerimònia civil.

El president de la Generalitat, Artur Mas, també ha fet arribar el condol a la família de Víctor Torres, a qui ha considerat un 'exemple d'integritat i de coratge'.

Un dels últimes actes públics on va assistir Víctor Torres va ser, el passat 19 de març a Barcelona, a la celebració dels 80 anys d'ERC, juntament amb l'ex-president d'ERC i del parlament Heribert Barrera, l'actual president d'ERC, Joan Puigcercós, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, i el dirigent d'Esquerra Jordi Carbonell. En l'acte, Torres va desgranar alguns dels moments històrics per a ERC: alguns feliços, va dir, com el final de la dictadura de Primo de Rivera i l'arribada de la Segona República i altres de tràgics, com el 15 d'octubre del 1940, quan Lluís Companys va ser assassinat. 'La meva vida ha estat un llarg idil·li amb el meu partit perquè m'he sentit compenetrat amb l'ideari d'aquells homes iniciadors del partit, i parlo, sobretot, de Francesc Macià i de Lluís Companys', va afirmar.

Un documental sobre la seva vida

La Universitat de Lleida va acollir, el 6 d'octubre del 2010, l'estrena del documental 'Víctor Torres i Perenya. La grandesa d'un home', un film que repassa la vida de l'ex-diputat i senador. 'Lògicament, 95 anys d'existència no es poden reduir a uns minuts, i falten coses', va bromejar Torres, que va recordar amb especial satisfacció els set anys que va ser a París al costat dels presidents Josep Irla i Josep Tarradellas. Un altre dels records més destacats, va afirmar, fou la guerra del 36-39, ja que va tenir 'el coratge d'anar voluntàriament cap al front d'Aragó'.

El documental fa un repàs de la vida de l'històric militant d'ERC i ressegueix la història de la ciutat i de Catalunya, mostrant diferents períodes de la seva trajectòria política i personal, com ara la República, la guerra, l'exili a França, la relació amb el seu pare, Humbert Torres, i amb el seu germà, el poeta Màrius Torres, del qual Lleida celebra enguany el centenari del seu naixement, entre altres. Víctor Torres destaca algunes etapes que l'han satisfet, com els set anys a París, lluitant per la permanència de la Generalitat. Però també es refereix a moments difícils, com la tragèdia del seu germà, que va morir al sanatori de Puig d'Olena, 'sense haver-li pogut donar una abraçada'. 'Igual que al meu pare, que tampoc li vaig poder donar perquè no tenia el permís del general Franco'. L'homenatjat va agrair el document, fet per la Diputació de Lleida, i esperava que donés a conèixer una visió no tan coneguda d'ell, mostrant una 'bona persona que ha fet tot el possible per defensar els interessos de Catalunya i de Lleida'.

Men?ame