El govern vol demanar sis mesos d’empadronament per tenir cobertura sanitària

VilaWeb
Redacció
03.06.2011 - 20:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Avantprojecte de Llei de simplificació, d’agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l’activitat econòmica (pdf) que el govern va presentar per sorpresa dimecres passat inclou una modificació molt significativa de la llei d’assistència sanitària. El govern vol demanar un mínim de sis mesos d’empadronament en qualsevol municipi català per tenir dret la cobertura pública a càrrec del Servei Català de Salut.

L’actual norma sanitària (pdf), aprovada el 2010, assenyala com a titulars del dret a aquesta assistència sanitària pública ‘les persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya que acreditin que no tenen accés a l’assistència sanitària de cobertura pública a càrrec d’una altra entitat diferent del Servei Català de la Salut’ (article 2; apartat2).

La Generalitat proposa ara en l’article 329 de l’avantprojecte en l’anomenada llei òmnibus de substituir el redactat d’aquest apartat per un altre que diu que són titulars de l’assistència sanitària ‘les persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya amb una antiguitat mínima de sis mesos, que acreditin que no tenen accés a l’assistència sanitària de cobertura pública a càrrec d’una altra entitat diferent del Servei Català de la Salut’.

Aquesta modificació afectaria bàsicament els immigrants no comunitaris que acabessin d’arribar a Catalunya, car els altres punts de la llei que no es modifiquen garanteixen l’accés a l’assistència sanitària als ciutadans de tot l’estat espanyol i als de la resta de la Unió Europea.

Dubtes sobre l’assistència a urgències

Cal tenir en compte que en la mateixa llei d’accés a l’assistència sanitària hi ha un article que no ha estat modificat que garanteix l’accés al servei d’urgències totes aquelles persones que ‘es trobin a Catalunya’. Per tant, podria haver-hi una contradicció entre l’articulat complet de la llei i l’article modificat. Fonts del departament de Salut han explicat a VilaWeb que les possibles contradiccions que es puguin despendre del redactat proposat a l’avantprojecte seran traslladades la setmana que ve als serveis jurídics del departament. Tot amb tot, del redactat s’interpreta que si aquesta modificació tira endavant, qualsevol persona podria accedir a les urgències, però necessitaria sis mesos d’empadronament per tenir una cobertura sanitària continuada.

Les mateixes fonts del departament han recordat a VilaWeb que la proposta normativa ha de passar ara el tràmit parlamentari, en el qual s’hi introduiran esmenes i se n’afinarà el redactat, i ha dit que el propòsit de la normativa és evitar l’anomenat ‘turisme sanitari’ que fa que ciutadans d’altres països s’empadronin uns pocs dies a Catalunya per poder-se tractar a la xarxa de salut catalana per després tornar als seus països. De moment, però, el redactat de l’avantprojecte exclouria de la cobertura sanitària tant els ciutadans que practiquin aquest ‘turisme sanitari’ com els immigrats acabats d’arribar a Catalunya per a residir-hi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes