Malestar entre la gent de la cultura per l’avantprojecte de llei de simplificació

  • Opacitat en l'elaboració del text, falta de diàleg, i contradiccions posteriors que afecten la Biblioteca Nacional de Catalunya, l'Arxiu Nacional de Catalunya, el CoNCA, la Institució de les Lletres Catalanes…

VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
03.06.2011 - 16:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dimecres 1 de juny, sense previ avís ni prèvia negociació amb les institucions afectades, el govern va fer públic l’Avantprojecte de Llei de simplificació, d’agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l’activitat econòmica (pdf). En l’àmbit de la cultura, afecta de manera substancial institucions històriques, que passarien de ser una entitat autònoma a deixar de tenir entitat jurídica pròpia. Això passaria amb la Biblioteca Nacional de Catalunya (BNC), l’Arxiu Nacional de Catalunya, el CoNCA, la Institució de les Lletres Catalanes i alguns museus. Tanmateix, Dolors Lamarca, directora de la BNC, ha dit a VilaWeb que el departament s’ha fet enrere i que l’entitat centenària no passarà a dependre d’una Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que és de nova creació.

La Biblioteca de Catalunya podria perdre l’autonomia

‘M’han desmentit que passem a dependre d’aquesta agència’, explicava a VilaWeb  Dolors Lamarca a l’horabaixa. ‘He parlat amb el nou director general, Jordi Cabré, i m’ha dit que ni la Biblioteca de Catalunya ni l’Arxiu Nacional de Catalunya passaran a dependre d’aquesta Agència. I m’ha dit que m’ho enviava per escrit, però de moment no he rebut res. Per això no he presentat al·legacions, que tenim temps de fer fins el dia 9 de juny. Perquè la Biblioteca de Catalunya és una entitat autònoma amb una sòlida tradició que no pot passar així com així a dependre d’una agència i menys sense abans haver-ho debatut.’

Preguntada sobre la contradicció de publicar l’avantprojecte eliminant la personalitat jurídica pròpia de la Biblioteca Nacional de Catalunya i que poc després el mateix departament li digui que s’han equivocat, que no és així, Lamarca es limita a dir: ‘No sé què ha passat. No ho puc valorar. Només puc dir que el director general m’ha assegurat per telèfon que la Biblioteca de Catalunya quedarà fora d’això’.

La nova Agència Catalana del Patrimoni Cultural gestionaria, segons l’avatprojecte , el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Art de Girona, el Centre de Restauració de Béns Mobles, la Biblioteca de Catalunya i lArxiu Nacional de Catalunya.

Dolors Lamarca s’ha limitat a explicar els fets objectius, i no ha volgut fer ni un sol comentari personal del procediment que ha seguit el departament, ni de la falta d’informació ni de la política cultural que se’n deriva. Però l’opacitat en l’elaboració de l’avantprojecte, la falta de diàleg, i la contradicció posterior pel fet de matisar el text, és una situació que s’ha repetit en altres organismes implicats: en la mateixa línia que Lamarca s’ha manifestat el director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Izquierdo, quan ha dit a VilaWeb: ‘El conseller s’ha compromès amb mi a trobar un encaix de la Institució en la nova estructura del departament’. Una altra rectificació, que passaria per matisar la radicalitat dels termes de l’avantprojecte de llei. El text elimina les funcions executives de la ILC, elimina la personalitat jurídica pròpia, de manera que passa de ser una entitat autònoma a dependre del departament, i converteix la Institució de les Lletres Catalanes, una altra entitat històrica, en un mer òrgan consultiu.

El CoNCA s’encongiria i perdria poder

Una altra institució afectada, i en la que s’han centrat més els mitjans informatius, és el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). Aquest organisme, nascut al 2008 amb la voluntat de separar els va-i-vens polítics de la creació cultural, es veu afectada en els seus fonaments pel primer canvi de govern i de color polític de la Generalitat: l’avantprojecte deroga la llei aprovada pel Parlament que va crear l’organisme, elimina la capacitat de gestionar una part del pressupost de Cultura, i el converteix només en un organisme consultiu. Però fonts del CoNCA han explicat a VilaWeb que ahir dijous al vespre el conseller Mascarell es va reunir amb el president del CoNCA, Ramon Guardans, i el vice-president Manuel Forcano, i també els va tranquil·litzar, assegurant que es tractava d’un avantprojecte, que podia variar en els seus termes.

 

L’ICIC en sortiria reforçat

 
Segons fonts consultades per VilaWeb, el conseller Mascarell no estaria al corrent de la rapidesa en la publicació de l’avantprojecte, que ell hagués preferit anar més a poc a poc. El fet que el conseller obri la porta a matitzar els termes de l’avantprojecte podria tenir a veure amb el fet que no hagi conduït personatment el document, perquè qui ha portat la batuta en l’elaboració del text jurídic ha estat el secretari general, Xavier Solà.

El text elimina en la seva pràctica totalitat les entitats autònomes vinculades al departament, fet que suposa una accentuada centralització de les polítiques culturals, també reforça el paper de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), que ara passaria a dir-se Institut Català de la Creació i de les Empreses Culturals. Tot plegat incideix la mirada economicista de la cultura.

Els responsables de les institucions afectades no entenen ni comparteixen la falta de diàleg ni debat amb el departament, fins al punt que ni tan sols sabien ni se’ls va informaar que dimecres es publicaria. La Generalitat tampoc no va informar als mitjans d’aquest avantprojecte, només es va limitar a publicar-lo a la web de Presidència. És previsible que en els propers dies es comencin a sertir les associacions i entitats culturals vinculades i afectades per l’avantprojecte. El malestar només ha començat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any