L’Estany d’Ivars i Vila-sana rep sis tortugues d’estany

  • Passaran un període d'aclimatació en un bassa, aïllada de l'Estany

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
20.04.2011 - 09:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sis tortugues d’estany (Emys orbicularis) formen part, des de dimarts, de la fauna de l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

Aquests quelonis, una espècie protegida i amb alt risc d’extinció a Catalunya, viuran durant un temps en una bassa aïllada (de 300 metres quadrats i una profunditat màxima de 60 centímetres) habilitada a tocar de l’Estany. Aquesta bassa actuarà en un futur com a nucli de dispersió de l’espècie a altres indrets de l’Estany., que podria començar passat l’estiu.

Aquesta actuació forma part d’un projecte d’introducció de la tortuga d’estany, iniciat el juliol de 2010 entre el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, l’Obra Social de CatalunyaCaixa, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida (UdL).

Les tortugues introduïdes són 5 adults (4 femelles i 1 mascle) i 1 juvenil, pertanyents a l’haplotip V, un llinatge que es troba als Països Catalans, oest d’Itàlia, Còrsega i Sardenya. Tots els exemplars han estat vivint fins ara a les instal·lacions del CRARC de Masquefa, on van arribar d’orígens diversos, com ara captures al medi, donacions o comisos policials.

Radioseguiment

L’alliberament controlat permetrà fer un seguiment acurat del seu cicle biològic. Durant tot aquest temps i fins a la finalització del projecte, la Universitat de Lleida, a través d’investigadors del Departament de Producció Animal, s’encarregarà de fer el radioseguiment dels exemplars, que seran marcats amb un xip identificatiu.

Recuperació

El projecte d’introducció de la tortuga d’estany a l’estany d’Ivars i Vila-sana compta amb un pressupost de 7.797 euros, que financen l’Obra Social de CatalunyaCaixa i el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana. La seva finalitat és contribuir a minimitzar la pressió del factor extinció sobre aquest queloni, a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat que és considerat com a prioritari per a la seva conservació. El projecte, que s’avaluarà l’any 2012, també ha comportat la instal·lació de diferents trampes per capturar quelonis al·lòctons, com són les tortugues de Florida.

Altres indrets

Actualment, les úniques poblacions de tortuga d’estany de les quals es té constància a Catalunya es troben al Delta de l’Ebre, als Aiguamolls de l’Empordà, al Baix Ter i al Pla de la Selva, tot i que només en aquest darrer indret es pot parlar d’una població en relatiu bon estat. En la resta de localitzacions, són poblacions amb un nombre molt baix d’exemplars i algunes, però, com les de Banyoles, són objecte d’un projecte de conservació.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any