Més d’un milió de milions d’euros

VilaWeb
Redacció
13.04.2011 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En plena crisi financera mundial, aquesta colossal xifra és la que s’han gastat els països l’any passat en despesa militar. Ho van explicar dilluns els responsables de l’Institut Internacional d’Investigació per la Pau d’Estocolm (SIPRI), una entitat independent dedicada des de 1966 a investigar sobre conflictes, armament i control d’armes. Segons l’actualització anual del banc de dades de despesa militar del SIPRI, la més completa i extensa sobre despesa militar, el 2010 es van gastar 1,1 milions de milions d’euros en aquest apartat, un augment de l’1,3%. La regió on més ha augmentat la despesa, un 5,8%, és Sud-amèrica, sorprenent si es té en compte ‘la manca d’amenaces militars reals i l’existència de necessitats socials més urgents’. A la resta del planeta, per contra, l’efecte de la recessió s’ha notat també en l’àmbit militar, amb retallades o frenades de la despera el 2010. De fet, l’augment global de l’1,3% és el més baix des de 2001, quan es va disparar la despesa militar mundial: de 2001 a 2009, la taxa de creixement anual mitjana havia estat del 5,1%.

La despesa militar, segons el SIPRI, es refereix a tota la despesa d’un govern en les forces militars actuals i les seves activitats, incloent-hi sous i beneficis, despeses de funcionament, compra d’armes i equipament, construcció militar, investigació i desenvolupament, i l’administració central de comandament i suport. El concepte de despesa militar, doncs, no es limita a la despesa en armes, perquè generalment només és una minoria del total.
 
Divergències regionals

Els EUA, país normalment capdavanter en la despesa militar, també s’ha desaccelerat el 2010 en aquest segment del pressupost. En concret, l’augment ha estat d’un 2,8%, molt per sota de la mitjana de creixement anual del 7,4% entre el 2001 i el 2009. Tot i això, l’augment mundial de 14.236 milions d’euros respecte a l’any 2009 es deu quasi del tot als EUA, que hi ha aportat 13.545 milions. El SIPRI calcula que als EUA ha augmentat la despesa militar un 81% des de 2001, i ara representa el 43% del total global, sis vegades més que no  la Xina, el següent al capdamunt a la llista.

Al Pròxim Orient, amb 76.700 milions d’euros el 2010, hi ha hagut un increment semblant als dels EUA, del 2,5%, gràcies sobretot a l’empenta de l’Àrabia Saudita. Un augment molt important, tot i que amb un volum monetari proporcionalment reduït, s’ha produït a l’Àfrica, on països productors de petroli com Algèria, Angola i Nigèria han disparat la despesa bèl·lica fins el 5,2%.

A Europa, en canvi, la despesa militar ha caigut un 2,8%, arran de les retallades aplicades pels governs en els presupostos.

Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar

Ahir, l’endemà de l’actualització de les dades del banc de dades del SIPRI, un centenar d’ONG i entitats d’una trentena llarga de països van commemorar el primer Dia Mundial d’Acció sobre la Despesa Militar, per denunciar que, en un planeta encarat a crisis econòmiques, ambientals, sanitàries i polítiques, la despesa militar continuï menjant-se una gran part dels pressuposts governamentals. Per intentar redirigir aquests diners a necessitats socials importants, l’International Peace Bureau i l’Institute for Policy Studies promouen aquest dia mundial, al qual s’han sumat al nostre país veteranes entitats pacifistes com la Fundació per la Pau i Centre d’Estudis per la Pau J. M. Delàs de Justícia i Pau. Totes dues van presentar dimarts el manifest Sortim de la crisi reduint la despesa militar.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any