El Japó equipara el desastre de Fukushima amb el de Txernòbil

  • Puja de 5 a 7 el nivell de gravetat de l'incident a la planta nuclear · L'agència nuclear japonesa diu que la radioactivitat emesa és un 10% de l'alliberada en l'accident de Txernòbil

VilaWeb
Redacció
12.04.2011 - 08:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Japó ha pujat fins a nivell 7 la gravetat de l’incident a la planta nuclear de Fukushima, el pitjor de l’escala d’avaluació, equiparant-lo amb el pitjor desastre nuclear de la història, el de Txernòbil, a Ucraïna, el 1986. L’agència nuclear japonesa ha pujat de 5 a 7 la gravetat de l’incident per l’alt nivell de radiació emesa, que ja seria d’un 10% de la que va alliberar Txernòbil. Un nivell d’incident 7 implica un vessament de radioactivitat major amb efectes generalitzats sobre la salut i el medi ambient, mentre que un nivell 5, el que hi havia fins ara, és una emissió de material radioactiu limitada, amb diverses morts, segons l’escala de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica.

A més, segons l’agència de notícies Kyodo, les autoritats japoneses han detectat exposicions a la radioactivitat superiors a al límit anual a seixanta quilòmetres al nord-est de la central i quaranta quilòmetres al sud-oest. El perímetre de seguretat és ara d’un radi de quaranta quilòmetres de Fukushima, però el govern japonès pensa a ampliar-lo fins a seixanta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any