Jordi Pujol: ‘He votat independència’

  • Va votar anticipadament ahir en la consulta davant un fedatari de Barcelona Decideix · Ho va explicar en un programa de Catalunya Ràdio

VilaWeb
Redacció
01.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, va votar ahir al matí, anticipadament, a la consulta sobre la independència de Barcelona. I a la tarda va contar al programa El Secret de Catalunya Ràdio que havia votat que sí. Concretament, va dir que havia demanat a un fedatari de Barcelona Decideix que el visités per poder votar (àudio). En la conferència (extracte i íntegra) que va pronunciar dimarts va assegurar que s’havia quedat sense arguments contra la independència i que l’alternativa era l’esborrament de la catalanitat.

‘Si la idea d’Espanya que ara preval es consolida, l’alternativa és entre la independència i el gradual esborrament de la catalanitat i de Catalunya.’ Així de contundent fou Pujol en la conferència de dimarts a l’IDEC, titulada ‘Residuals o independents? O alguna altra solució?’ Pujol, que va fer un bon repàs de la seva carrera política, va dir que no tenia cap proposta alternativa a la independència i va lamentar que la seva lleialtat a Espanya no hagués estat corresposta.

L’endemà la direcció d’Unió va reprotxar a Pujol que, si hagués defensat aquestes idees quan es presentava a les eleccions, no hauria arribat a la presidència. I Pujol va recordar ahir que Unió Democràtica propugnava una confederació entre Catalunya i Espanya. Ara, ‘una confederació és tan difícil d’obtenir com la independència’.

Pujol creu que, encara que les consultes no tinguin validesa legal, poden ser un termòmetre molt important del desencís dels catalans. Però va recalcar que el seu compromís no anava més enllà que haver de rectificar les tesis que havia defensat durant més de cinquanta anys, sobre l’encaix de Catalunya dins Espanya.

Barcelona Decideix es va declarar satisfeta del gest de l’ex-president Pujol i va celebrar el seu gest, que interpreta com una acció de plena normalitat democràtica i participativa que vol inspirar la consulta del 10 d’abril a Barcelona.

En canvi, el secretari general de la federació CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va dir que respectava el gest de Pujol, però que no el compartia: ‘Estic en actiu i he de tocar de peus a terra. No puc fer propostes utòpiques o que divideixin la societat.’

Suport institucional a la consulta

Els diputats de CiU i d’Esquerra van votar a principi d’aquest mes al parlament en favor d’una moció impulsada per Solidaritat de suport a la consulta de Barcelona del 10 d’abril i a totes les consultes fetes a Catalunya. El text defensa l’autodeterminació com un dret irrenunciable de Catalunya i el dret de la societat civil catalana d’expressar-se lliurement en les consultes. La moció pactada amb CiU no va incloure, finalment, una instància al parlament perquè cedís espais per al 10-A ni el reconeixement de la independència de Kosovë.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any