La Comissió Europea qualifica la situació al Japó d’apocalipsi’

  • Günther Oettinger considera que les autoritats japoneses han perdut el control de la crisi nuclear · La UE farà proves de resistència a les seves centrals nuclears · Merkel anuncia l'aturada de les centrals nuclears alemanyes més antigues

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.03.2011 - 18:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comissari europeu d’Energia, Günther Oettinger, ha qualificat la situació al Japó d’apocalipsi i considera que les autoritats han perdut el control de la crisi nuclear a la central de Fukushima. ‘Estem parlant d’apocalipsi, i crec que la paraula està ben escollida’, ha dit Oettinger al parlament europeu. ‘Gairebé tot està fora de control i no descarto que les pitjors hores i els pitjors dies encara hagin d’arribar’.

Els països de la Unió Europea i la indústria nuclear han arribat a un acord per a sotmetre les centrals nuclears europees a proves de resistència per comprovar la seguretat, segons que ha anunciat Oettinger, tot i que ha matisat que les proves seran voluntàries i podran fer-se durant tot aquest any.

Ho ha explicat després de la reunió extraordinària a Brussel·les amb els responsables de Medi Ambient de la Unió. Els detalls d’aquestes proves d’estrès no s’especificaran fins d’aquí a unes setmanes en una altra reunió.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat avui que aturaria totes les centrals nuclears alemanyes construïdes abans del 1980, set en total. L’aturada es mantindrà mentre duri la moratòria de tres mesos decidida aquest dilluns pel govern alemany per verificar la seguretat de les centrals.

Lufthansa, per la seva banda, ha suspès el vols a Tòquio i de moment només volarà a Osaka i Nagoya, ciutats més allunyades de Fukushima. La companyia revisa, des de dissabte passat, tots els avions provinents del Japó i n’avalua els nivells de radiació.

Suïssa també ha decidit actuar i ha suspès totes les llicències per autoritzar noves centrals mentre avalua la seguretat de les instal·lacions ja existents. Però Àustria, que no té centrals nuclears, és el país que ha anat més enllà i ha proposat fer proves de resistència a les 143 centrals europees.

La Xina també ha anunciat que supervisaria els nivells de radiació als ports d’entrada al país. L’agència de seguretat nuclear ha dit que vigilava de molt a prop l’evolució dels fets al Japó, tot i que la portaveu del ministeri d’Afers Estrangers, Jiang Yu, ha dit que els nivells de radiació a la Xina eren normals.

L’alarma nuclear no para de créixer a Fukushima

L’alarma nuclear a la central de Fukushima no para de créixer. A la matinada hi ha esclatat un altre reactor, el 2, que, igual que l’1 i el 3, no es refrigerava. Pocs minuts abans de l’explosió, les autoritats havien admès, per primera vegada, que l’edifici de contenció de formigó d’aquest mateix reactor podia haver-se danyat. A més, hi ha hagut un incendi al reactor número 4, que ha causat l’augment de radiació detectat a la central. L’alarma nuclear ha pujat al grau 6 de l’Escala Internacional d’Incidents Nuclears (INES), que és de set graus, segons l’Autoritat de Seguretat Nuclear francesa.

El govern japonès admet que el nivell de radiació ha pujat considerablement al voltant de la central: després de la tercera explosió, al reactor 2, i de l’incendi al reactor 4 aquest nivell de radiació ha pujat fins a deu mil vegades més del legalment permès, segons les dades de l’Agència de Seguretat Nuclear Japonesa. L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica ha confirmat l’augment de radioactivitat arran de l’incendi al reactor número 4, tot i que a migdia, hora nostra, ha informat que, segons les autoritats japoneses, la radioactivitat a la porta de la central havia disminuït.

El temor sobre com evolucioni la situació als reactors de la central de Fukushima s’incrementa amb les fortes rèpliques que hi ha en aquella zona del terratrèmol de divendres; avui n’hi ha hagut una de 6,3 graus.

Creix el temor a Tòquio

Un altre dels temors és que aquests nivells de radiació augmentin més enllà de la zona pròxima a la central. A a la ciutat de Meabashi, uns cent quilòmetres al nord de Tòquio, la radiació és deu vegades més alta que no el nivell habitual, segons el govern local; a Saitama, a uns trenta quilòmetres de la capital japonesa, aquests valors són quaranta vegades més alts que no els normals. Hi ha habitants d’aquestes ciutats que han començat a fugir cap a altres zones.

També la població a Tòquio ha començat a organitzar evacuacions, a mesura que arriben avisos sobre el possible augment de la radioactivitat a la ciutat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any