El Tribunal d’Estrasburg condemna Espanya per violar la llibertat d’expressió d’Otegi

  • Fou condemnat pel Suprem per referir-se al rei espanyol com a 'responsable dels torturadors'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.03.2011 - 11:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg ha condemnat (pdf) l’estat espanyol per vulnerar el dret a la llibertat d’expressió d’Arnaldo Otegi, quan fou condemnat a un any de presó per un delicte d’injúries al rei Juan Carlos de Borbó quan s’hi va referir com a ‘responsable dels torturadors’. La sentència (pdf) d’avui condemna Espanya a pagar 20.000 euros a Otegi per danys morals i 3.000 euros per les despeses del procés.

La sentència considera que s’ha vulnerat l’article 10 del Conveni de Drets Humans, sobre el dret de la llibertat d’expressió. Segons la sentència, Otegi es va expressar com a portaveu del grup parlamentari i en una qüestió d’interès per al País Basc: la rebuda que el lehendakari va fer al rei el 26 de febrer del 2003, poc després del tancament del diari Egunkaria i de la detenció dels seus resposables, que van denunciar haver patit tortures.

En una conferència de premsa al febrer del 2003, Otegi, llavors portaveu de Sozialista Abertzaleak, grup amb representació al parlament basc, va afirmar que la visita del rei a Sant Sebastià era una vergonya. El líder abertzale va declarar que Juan Carlos de Borbó, com a cap de la guàrdia civil i de l’exèrcit, era responsable de les tortures que, segons ell, es van practicar durant l’operació contra el diari Egunkaria. Otegi va afegir llavors que el rei imposava el seu règim al poble a través de la tortura i la violència.

Per aquestes declaracions, el Tribunal Suprem espanyol el va condemnar l’octubre del 2005 a un any de presó. El Tribunal d’Estrasburg considera ‘particularment severa’ la condemna i argumenta: ‘Una pena de presó per una infracció comesa en el marc d’un discurs polític no és compatible amb la llibertat d’expressió excepte en casos extrems, com un discurs d’odi o d’incitació a la violència’. Els jutges no troben cap element que justifiqui aquesta pena i consideren que la sentència cercava un efecte dissuasiu’.

La cort entén la protecció especial que la legislació espanyola atorga al Juan Carlos com a cap d’estat, però considera legítim que pugui existir un debat sobre la seva responsabilitat institucional o simbòlica.

Sobre aquesta qüestió, l’alt tribunal considera que les declaracions d’Otegi no representen una ofensa personal gratuïta contra el rei ni condicionen la seva vida privada o el seu honor personal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any