El debat sobre la seguretat de l’energia nuclear torna a obrir-se

  • Catalunya i País Valencià tenen la meitat de les centrals nuclears de tot l'estat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La gran concentració d’instal·lacions d’energia nuclear a Catalunya i al País Valencià ha estat sempre una de les preocupacions dels partits i de les organitzacions ecologistes. De fet, els Països Catalans tenen quatre centrals nuclears actives de  de les vuit que hi ha a tot l’estat. La crisi nuclear desfermada pel tsunami del Japó ha tornat a obrir el debat sobre la seguretat d’aquesta energia i sobre l’excés de concentració d’aquestes instal·lacions al nostre territori. El cementiri nuclear que el govern espanyol té previst d’implantar és, segons alguns  partits i entitats de defensa del territori, una nova amenaça per a Cofrents (Vall d’Aiora) o Ascó (Ribera d’Ebre).

El secretari general adjunt de Convergència i portaveu de CiU, Oriol Pujol, és favorable al debat sobre les centrals nuclears, però ‘sense dogmes ni prejudicis; ara, se n’ha de parlar, encara que sigui per donar-los més seguretat’. Personalment, propugna un model energètic diversificat, sense renunciar a les nuclears que ja hi ha a Catalunya, de manera que la dependència energètica sigui menor.

Pel vice-primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no s’ha de canviar la política energètica de les centrals nuclears per la situació d’alarma del Japó. El risc de tsunamis és, aquí, relativament baix. A banda, no admet que ‘una catàstrofe natural molt forta’, com la japonesa, hagi de fer repensar l’ús de l’energia nuclear, oimés que fa poc es va discutir sobre la vida útil de les centrals. Això sí, cal extremar totes les mesures de seguretat, ‘com ja fa el Consell de Seguretat Nuclear’.

Un dels partits que més s’oposa a les centrals nuclears és Iniciativa (ICV). El seu secretari general, Joan Herrera, ha instat el govern de la Generalitat a demanar a l’estat espanyol protocols de seguretat nuclear ‘més exigents’; ha recordat que Catalunya era el territori ‘més nuclearitzat de tot l’estat’ i que ‘més del 50% d’incidents nuclears s’han escaigut a les centrals nuclears catalanes’; finalment, ha criticat que no es complís la llei de seguretat nuclear en qüestions de transparència i participació.

Per Joan Ridao, secretari general d’ERC, la crisi nuclear japonesa tindrà efectes en els preus del petroli i del gas, i reforçarà el debat al voltant de la seguretat de les centrals nuclears. A sobre, ha acusat el govern espanyol de no saber quin paper ha de fer l’energia nuclear i li ha demanat un model energètic que doni resposta als envits que ha d’assumir l’estat en matèria energètica i que no improvisi tant.

El secretari general de Solidaritat per la Independència (SI), Uriel Bertran, propugna una ‘independència energètica del país; això vol dir potenciar l’ús de les energies renovables i fer una meditada i exhaustiva transició de l’energia nuclear a aquestes energies més netes’.

Al País Valencià, Esquerra Unida del Poble Valencià (EUPV) ha demanat al Consell que es propugnés el tancament de la central nuclear de Cofrents. La llicència provisional de la central nuclear expira el 20 de març i el govern espanyol ha de decidir si la renova o no. Segons el diputat Lluís Torró, ‘no podem deixar de mirar què ha passat al Japó per comprovar l’immens risc que tenen les centrals nuclears, especialment quan s’aixequen sobre espais sísmics, com la de Cofrents’.

Finalment, Compromís, per boca de Joan Ribó, ha demanat també a l’Ajuntament de València que prengués posició contra el manteniment de la nuclear de Cofrents. Després de recordar que ‘la meitat de l’aigua que bevem els valencians prové del riu Xúquer, que passa a costat de la central’, ha fet avinent que aquesta aigua es contaminaria, si hi hagués un accident a la central.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any