Manifestacions a tot el país per reivindicar els drets de les dones

  • Les retallades socials i els efectes de la crisi sobre les dones tema dels eslògans· Un centenar de dones talla el Passeig de Gràcia

VilaWeb
Redacció
09.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de dones es van manifestar ahir a les principals ciutats del país en ocasió del Dia Internacional de les Dones, que enguany fa cent anys, per a reivindicar els drets de les dones. Les de Barcelona i València van aplegar milers de participants; a les de Palma, Castelló i Alacant, n’hi havia centenars. Amb lemes com ‘Doble jornada, mitja pensió’, ‘Diverses però juntes, canviant el món’, ‘Les dones, la força del canvi social’, ‘Per la igualtat en l’ocupació i l’equitat en les pensions’ i ‘Les dones diem prou a Camps’…, van exigir els drets de les dones i van denunciar les retallades socials.

Poc abans de la manifestació a Barcelona un centenar de dones va fer una acció especial: va tallar el passeig de Gràcia i el carrer Aragó durant un quart per denunciar que la crisi i les retallades socials tenen un impacte més fort en les dones (vídeo de l’acció). Mentre va durar la tallada, una portaveu del col·lectiu va llegir aquest manifest, coordinat per Ca la Dona, titulat ‘Nosaltres exigim, unides decidim! Les dones contra les retallades socials’, que han subscrit una trentena d’entitats.

Camps: ‘La participació de la dona en la vida diària és un termòmetre social de primera magnitud’

Els governs valencià i català van reivindicar el paper de la dona en sengles actes institucionals. En el lliurament dels premis Isabel Ferrer, a l’acció en favor de les dones, el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, va dir: ‘La participació de la dona en la vida diària implica més igualtat i igualtat entre tots… És un termòmetre social de primera magnitud.’ I es va felicitar ‘d’haver construït un govern que dedica esforços a la lluita contra la discriminació de la dona’. Però no va fer cap referència al grup ‘Les Dones diem Prou a Camps’, que acaba de presentar un manifest (pdf) exigint el dret de viure en una societat elevada culturalment i denunciant la manera de fer política de Camps.

Les distingides amb els premis Isabel Ferrer han estat Asunción Francés, presidenta de l’associació Tyrius de mestresses de casa i consumidors, Matilde Asensi, periodista i escriptora, i Pilar Serrano, cap del servei de cirurgia de l’Hospital de Vinalopó.

Mas reivindica la dignitat de la dona en els actes oficials del 8 de març

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas,  va dir que el govern treballaria per fer prevaler la dignitat de les dones en tots els àmbits; que era una qüestió cabdal, per molt que ‘encara hi hagi despistats’. També es va comprometre a lluitar des del govern ‘i amb tots els instruments possibles, contra la violència de sexes’, que considera molt greu. Sense esmentar explícitament la burca, va dir que la dignitat de la dona estava per damunt de ‘tota altra cosa, també en la forma de vestir.’ Finalment, després de reconèixer que encara hi havia molta feina a fer per assolir la igualtat, va condicionar la prosperitat del país a ‘la defensa sense matisos de la dignitat de la dona’.

PSC, ERC i ICV porten al parlament una proposició de llei sobre la igualtat de dones i homes

PSC, ERC i ICV-EUiA, els tres partits que formaven el govern anterior, van portar ahir al registre del parlament una proposició de llei d’una nova ciutadania i d’igualtat efectiva de dones i homes en tots els àmbits de la vida. Se’n van encarregar Caterina Mieras (PSC), Anna Simó (ERC), i Mercè Civit (ICV-EUiA). El propòsit de la proposició és ‘d’avançar en l’eliminació del sexisme i l’androcentrisme de les estructures socials, culturals, econòmiques i polítiques’ per eliminar les discriminacions i la subordinació històrica de les dones i reconèixer el seu paper social i econòmic en les tasques familiars, domèstiques i en la cura d’altri.

En la legislatura anterior aquests tres mateixos partits ja van presentar al parlament un projecte de llei idèntic, que es va aparcar; i ara, en ocasió del Dia Internacional de la Dona, l’han recuperat com a proposició de llei.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any