Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  23.02.2011  10:26

El govern espanyol es desentén del tancament de TV3 al País Valencià

Ridao demana explicacions a Jáuregui, que diu que 'és cosa de les comunitats' i ignora la ILP Televisió Sense Fronteres · El PP de Castelló votarà a favor de TV3 · Vilafranca del Penedès aprova una moció perquè es restableixin les emissions

Men?ame
 

El govern espanyol s'ha desentès del tancament de TV3 al País Valencià, defugint la responsabilitat i la competència que té en l'ordenació de l'espai radioelèctric. El portaveu d'ERC al congrés, Joan Ridao, ha demanat al ministre de Presidència, Ramon Jáuregui que desbloqui la ILP Televisió Sense Fronteres i que faci alguna cosa per resoldre el problema, però el ministre li ha respost: 'Les comunitats ja tenen la capacitat tècnica i legal per la reciprocitat. Per això Mas farà una reunió amb Camps'.

Jáuregui ha afegit que l'espai radioelèctric és limitat i escàs. 'L'espai que queda el trauríem a la telefonia mòbil, tal com ens alerta la Unió Europea', ha dit.

El govern valencià només està disposat a signar un conveni de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya si el ministeri d'Indústria li concedeix un altre canal múltiplex de televisió digital.

La demanda d'aquest canal està inclosa en les mocions de defensa de les emissions de TV3 al País Valencià que ha subscrit el PP, a la Diputació de Castelló i a l'Ajuntament de Castelló de la Plana.

Vilafranca del Penedès reclama el restabliment de les emissions al País Valencià

El ple de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) va aprovar ahir a la nit, amb els vots a favor de CiU, PSC, CUP, ERC i ICV i l'abstenció del PP, una moció (pdf) reclamant que es restableixin les emissions de TV3 al País Valencià. Presentada per la CUP, la moció va ser encapçalada també per ERC, ICV i CiU. Així, l'Ajuntament de Vilafranca insta la Generalitat de Catalunya a fer possible l'emissió de TV3 al País valencià i doni suport a ACPV. També demana a la Generalitat Valenciana que, mentre no hi hagi un acord de reciprocitat, faciliti la recepció de TV3 i deixi sense efecte les sancions econòmiques a ACPV. Finalment, el ple vilafranquí s'ha compromès a donar 1.000 euros a ACPV per contribuir al pagament de la multa imposada.

El PP de Castelló, a favor de TV3

En efecte, els grups municipals de Castelló (PP, PSPV i el Bloc) aprovaran demà una declaració institucional en favor de les emissions de TV3, presentada pel PSPV i el Bloc, amb el suport del PP, que té majoria al consistori. La declaració proposa als governs valencià i català que arribin a un acord de reciprocitat entre els canals de TVC i els de RTVV. També demana al govern espanyol que no veti la ILP Televisió Sense Fronteres i que habiliti un nou canal múltiplex per a poder rebre TV3.

Ahir el batlle de Castelló (PP), Alberto Fabra Prat, deia a Facebook que demanaria el retorn de les emissions; no pot ser, subratllava, que a hores d'ara 'es limiti la possibilitat que les persones puguin elegir el mitjà de comunicació que volem sintonitzar'. Però no era pas l'únic discrepant del PP: l'Ajuntament d'Ares del Maestrat (Alt Maestrat), també amb majoria del PP, va aprovar ahir una moció demanant que es recuperés l'emissió de TV3; i el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, va qüestionar fa tres dies el tancament dels repetidors. Ara, tots eviten de criticar obertament els dirigents del seu partit, i acusen del tancament de TV3 el govern espanyol que no dóna el múltiplex.

El Consell no pot imposar sancions, segons la CMT

Segons un acord de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions del 17 de febrer, les infraccions i les sancions als propietaris de repetidors només les poden imposar aquest organisme i la secretaria d'estat de telecomunicacions del govern espanyol, però no pas els governs autonòmics. La resolució, que és la resposta a una pregunta feta per l'empresa Radiodifusión Digital SL, l'ha incorporada Acció Cultural del País Valencià en el recurs a les sancions del Consell que va presentar al Tribunal Superior de Justícia valencià i al Tribunal Suprem.

Camps i Mas es reuniran el 20 d'abril

El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, rebrà el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, el dia 20 d'abril a València, segons el portaveu del govern català, Francesc Homs. Segons que va explicar ahir Homs, la reunió serviria principalment per parlar de les relacions entre País Valencià i Catalunya i l'interès compartit pel corredor mediterrani, 'una opció estratègica que ens interessa molt a tots'. Però també s'hi parlarà del tancament de TV3 al País Valencià.

'Ja hem lamentat els fets i farem tot allò que sigui al nostre abast per recuperar l'emissió de TV3 al País Valencià', va dir Homs, que va contrastar aquesta situació amb la que hi ha entre les Illes Balears i Catalunya.

De totes maneres, la reciprocitat no és completa, perquè a les Illes no reben el senyal de TV3, sinó el de la seva versió internacional, el TV3cat. En tot cas, Homs va anunciar que d'ací a pocs dies hi hauria una reunió de la comissió de seguiment dels espais de reciprocitat entre les Illes i el Principat i que el govern balear tenia intenció de fer arribar a les Illes el nou canal Esport3.

Continuen les protestes

Mentrestant, al carrer i a la xarxa continuen les protestes contra la fi de les emissions. Després de les concentracions de dilluns a València, a Alcoi, a Barcelona i Reus, ahir professors, treballadors i alumnes de la Universitat Jaume I es van concentrar a l'àgora per contestar el tancament de TV3 al País Valencià, que empobreix enormement l'oferta televisiva en la llengua pròpia.

En un comunicat, el Consell de Direcció de la Universitat Jaume I demana el restabliment de les emissions i defensa 'la divulgació de la llengua i de la cultura pròpies a través dels mitjans audiovisuals, en la línia de la iniciativa legislativa popular 'Televisió sense fronteres', que va tenir el suport de la Xarxa Vives i de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE)'.

Per la Jaume I, el tancament de TV3 és 'una restricció de la llibertat d’informació i un atac a la llengua pròpia dels valencians'. Per tant, insta la Generalitat a atendre la demanda cívica i a trobar una via legal per a recuperar els senyals.

La direcció de la Universitat també posa en relleu la contradicció d'un govern que reivindica el corredor mediterrani i tot d'infrastructures per a desenvolupar l'euroregió i, alhora, 'no és capaç de mantenir unes comunicacions audiovisuals que requereixen menys mitjans i costos'.

Dijous hi haurà una nova concentració a València (18.00, a les Corts) i, dissabte, una altra a Castelló.

Men?ame