El govern espanyol aprova la reforma de les pensions

  • Es començarà a aplicar el 2013 · Endarrereix l'edat de jubilació als 67 anys

VilaWeb
Redacció
28.01.2011 - 14:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres espanyol ha aprovat, d’acord amb UGT i CCOO, l’avantprojecte de la llei de reforma de les pensions que estableix l’edat de jubilació als 67 anys al 2027. El nou sistema entrarà en funcionament de forma progressiva a partir del 2013 i fins al 2027. A partir del primer any, l’edat de jubilació augmentarà un mes per any en els primers sis anys, i després dos anys. La jubilació podrà ser als 65 anys si es cotitzen 38,5 anys treballats.

El vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha afirmat que la reforma permet garantir l’estabilitat del sistema de manera tothom sap que cobrarà la seva pensió. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha recordat que es tracta d’una reforma imprescindible per donar solucions a la irrupció de la generació del ‘baby boom’ a l’edat de jubilació a partir del 2025.

Punts de la reforma

Edat de jubilació: La jubilació es farà als seixanta-set anys, dos anys més tard que no ara. Però l’endarreriment no serà automàtic, sinó gradual: començarà a aplicar-se l’any 2013 i es consumarà l’any 2027.

Excepcions: L’edat de jubilació serà diferent en el cas de carreres professionals llargues o d’oficis perillosos. Així mateix, els treballadors podran jubilar-se als seixanta-cinc anys, amb la pensió completa, en cas d’haver cotitzat un mínim de trenta-vuit anys i mig.

Jubilació anticipada: Els treballadors es podran retirar anticipadament, però en condicions més dures. La jubilació als seixanta-un any es mantindrà únicament en cas de crisi empresarial. La jubilació anticipada als seixanta-tres anys continuarà essent voluntària. Els coeficients reductors de la pensió a cobrar se situaran entre el 6% i el 7,5%.

Càlcul de la pensió que es cobrarà: Actualment la pensió es calcula sobre la base de cotització dels últims quinze anys. La reforma ampliarà aquest període a vint anys, de primer, i a vint-i-cinc, després. Encara no se sap quan començaran a aplicar-se aquests nous límits. La proposta inicial del govern era de fer-ho a partir del 2016, la primera fase (vint anys), i del 2021, la segona (vint-i-cinc anys).

Pensió completa: El temps de cotització mínim per a poder cobrar el 100% de la pensió augmentarà progressivament dels trenta-cinc anys actuals als trenta-set, és a dir: des del 2013 al 2027.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any