El govern espanyol aprovarà avui la reforma de les pensions

  • El govern espanyol i els sindicats fixen la jubilació als seixanta-set anys · Podrà ser als seixanta-cinc anys si se n'han cotitzat trenta-vuit i mig

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres del govern espanyol aprovarà avui l’avantprojecte de llei de reforma de les pensions, després de l’acord amb els sindicats i la patronal, i de l’aprovació pel congrés de les recomanacions (pdf) del Pacte de Toledo. El temps de cotització era l’última barrera que separava el govern espanyol i els sindicats, i ahir la van superar: la jubilació es fixarà als seixanta-set anys, però els treballadors que hagin cotitzat trenta-vuit anys i mig podran plegar als seixanta-cinc. També hi ha acord sobre la cotització de les mares que deixin de treballar per tenir cura dels fills i la dels becaris.

Punts de la reforma

Edat de jubilació: La jubilació es farà als seixanta-set anys, dos anys més tard que no ara. Però l’endarreriment no serà automàtic, sinó gradual: començarà a aplicar-se l’any 2013 i es consumarà l’any 2027.

Excepcions: L’edat de jubilació serà diferent en el cas de carreres professionals llargues o d’oficis perillosos. Així mateix, els treballadors podran jubilar-se als seixanta-cinc anys, amb la pensió completa, en cas d’haver cotitzat un mínim de trenta-vuit anys i mig.

Jubilació anticipada: Els treballadors es podran retirar anticipadament, però en condicions més dures. La jubilació als seixanta-un any es mantindrà únicament en cas de crisi empresarial. La jubilació anticipada als seixanta-tres anys continuarà essent voluntària. Els coeficients reductors de la pensió a cobrar se situaran entre el 6% i el 7,5%.

Càlcul de la pensió que es cobrarà: Actualment la pensió es calcula sobre la base de cotització dels últims quinze anys. La reforma ampliarà aquest període a vint anys, de primer, i a vint-i-cinc, després. Encara no se sap quan començaran a aplicar-se aquests nous límits. La proposta inicial del govern era de fer-ho a partir del 2016, la primera fase (vint anys), i del 2021, la segona (vint-i-cinc anys).

Pensió completa: El temps de cotització mínim per a poder cobrar el 100% de la pensió augmentarà progressivament dels trenta-cinc anys actuals als trenta-set, és a dir: des del 2013 al 2027.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any