El govern espanyol dinamita el sistema de caixes forçant-les a ser bancs

  • Eleva fins al 8% la taxa mínima de solvència · Només ajudarà amb el FROB aquelles caixes que es converteixin en bancs

VilaWeb
Redacció
24.01.2011 - 18:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol vol endurir encara més les condicions per a les caixes. La ministra espanyola d’Economia i vice-presidenta, Elena Salgado, ha explicat el pla del govern per a reformar el sistema financer espanyol. El pla preveu elevar fins al 8% la taxa mínima de solvència (dos punts més del que exigeix la Unió Europea als seus testos d’estrès) i estableix que només rebran ajuda del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) aquelles caixes que es converteixin en bancs.

Les noves condicions del govern espanyol a les entitats financeres van encarrilades a la desaparició de totes les caixes que no superen el 8% de ràtio de solvència, que són la gran majoria. A més, Salgado ha anunciat que aquest ràtio ‘pot ser superior per aquelles entitats que no cotitzen, que no tenen presència significativa d’inversors privats, i que no tenen dependència dels mercats majoristes superior al 20% dels actius’. Però no ha definit en quins casos serà superior ni quines seran les motivacions que portin el govern a exigir encara més.

Salgado admet que les noves exigències són ‘molt altes, extraordinàriament altes, que col·locaran el nostre sector financer, en els ratios de solvència dels més alts de la zona euro’.

La ministra Salgado ha dit que no hi haurà canvis en la llei actual de caixes d’estalvi, fet que s’havia rumorejat aquests últims dies. Les noves exigències del govern espanyol comporten a la pràctica la bancarització de les caixes.

Les entitats que no arribin al límit imposat pel govern hauran d’acudir al Banc d’Espanya i presentar-li un pla amb la seva estratègia de recapitalització. Un cop aprovat el pla pel govern espanyol i el Banc d’Espanya, les entitats hauran d’acudir al mercat per capitalitzar-se i, només en cas que no aconsegueixin capital, podran acudir al FROB. La previsió del govern és que aquesta recapitalització no superi els vint mil milions d’euros en total.

El Banc d’Espanya exigirà més retallades a les caixes per accedir al FROB

El Banc d’Espanya havia exigit més mesures d’ajustament a les caixes d’estalvi que vulguin accedir a més ajudes del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per encarar el procés de reestructuració del sector. Això vol dir més acomiadaments, mitjançant baixes incentivades i prejubilacions, o rebaixes salarials. En el cas d’Unnim, això suposaria l’acomiadament de cent treballadors i el tancament de cinquanta oficines.

Aquesta és la condició de l’organisme presidit per Miguel Ángel Fernández Ordóñez perquè l’entitat resultant de la fusió de les caixes Sabadell, Terrassa i Manlleu pugui obtenir 150 milions més del FROB. En el cas de Catalunya Caixa, l’ajustament requerit per a poder accedir a 1.000 milions més del fons passaria per una rebaixa salarial del 5%. Així ho va plantejar la direcció de l’entitat presidida per Adolf Todó als sindicats, que van rebutjar la mesura, recordant que ja s’havia venut el paquet d’accions de Repsol.

Ambdues entitats proven de recapitalitzar-se amb vista a aprovar els tests d’estrés d’enguany que fa el Comitè de Supervisors Bancaris Europeus, en què es mesura la solvència de les entitats financeres, però amb uns criteris que no tenen el consens de tots els experts. L’anunci d’aquesta tarda de la ministre Salgado deixa aquestes exigències en un segon pla, perquè les condicions establertes pel govern espanyol no permetrà a les caixes accedir-hi com a tals.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any