Oposició contra l’ofensiva centralitzadora de PP i PSOE

  • Duran els desafia a reobrir de veritat el debat · ICV considera 'aberrant' que ara es plantegi modificar la constitució per retallar l'autogovern · ERC veu inviable que el govern de Mas pugui plantar cara · Solidaritat diu que l'ofensiva ja fa mesos que dura · El Bloc refusa que es perdi encara més autonomia i advoca per eliminar diputacions · El PSC i PP diuen que el model no perilla i acusen Mas de generar confrontació

VilaWeb
Redacció
16.01.2011 - 16:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat obert pel PP i PSOE sobre l’estat de les autonomies ha generat reaccions d’oposició a tot el país. Avui, després que ahir Mas, Herrera i Puigcercós ja critiquessin amb duresa la voluntat dels partits espanyols de reduir les competències de les autonomies, les crítiques s’han generalitzat: els socialistes s’han quedat sols defensant el model actual i PP i Ciutadans advoquen per cedir competències a l’estat.

Aquest matí el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran, ha desafiat PP i PSOE a reobrir el debat de les autonomies i a tenir ‘coratge per recuperar el sentit de les autonomies’. Duran ha dit que, si volen, ‘eliminin el cafè per tothom, però que no toquin no una competència de Catalunya’. Duran Lleida ha recordat que originalment hi havia dues modalitats d’autonomia: una per a les comunitats històriques i una per a la resta de regions. ‘Va ser el PSOE qui va apostar pel cafè per tothom, un error’, ha reblat.

El Bloc diu que l’estat viu una deriva neocentralista i que el que cal suprimir són les províncies i les diputacions

El secretari general del Bloc Nacionalista del País Valencià, Enric Morera, també ha criticat amb duresa ‘la dervia neocentralista de l’estat, promoguda pel PP i incentivada i seguida pel PSOE, perquè no té discurs propi’. Morera ha volgut deixar clar que l’autonomia del País Valencià ‘no existeix gràcies a la constitució, sinó que ve d’abans del 1707, i que en tot cas la constitució el que ha fet és reparar mínimament aquella autonomia històrica, el que no podem és anar enrere’. Per Morera, les administracions que cadrial eliminar són les províncies i les diputacions.

ICV considera ‘aberrant’ que ara es plantegi modificar la constitució per retallar competències

La portaveu d’ICV, Laia Ortiz, ha quaificat d”incomprensible i aberrant’ que ara es plantegi la modificació per a reduir les competències autonòmiques quan per a qualsevol altra qüestió s’ha presnetat com un text intocable. Ortiz ha dit que són cíniques i ‘de poca intel·ligència polític i econòmica’ les propostes tant del PSOE com de l’ex-president espanyol José María Aznar.

Puigcercós diu que el govern no podrà plantar cara

Puigcercós, per la seva banda, ha reiterat l’oposició a qualsevol retallada de l’autogovern i ha afegit que veu inviable que el govern d’Artur Mas pugui plantar cara a l’homogeneïtzació de les autonomies de l’estat espanyol ‘perquè ha atorgat a Unió Democràtica la representació a Madrid i el departament de Justícia a una consellera contrària a les consultes sobre la independència.’ Puigcercós ha demanat a Mas que convoqui els partits catalans que vulguin donar conjuntament una resposta als atacs dels partits espanyols.

Solidaritat diu que l’ofensiva centralista ja fa mesos que dura i que es demostra una vegada més que dins d’Espanya no hi ha res a fer

El portaveu parlamentari de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, ha recordat que ja fa temps que dura aquesta ofensiva centralitzadora, com demostren les sentències dels tribunals Constitcuional i Suprem i diu que amb Espanya no hi ha negociació possible. ‘Catalunya és una comunitat de règim comú, com les altres, i això no canviarà si no hi ha un trencament definitiu’. Per López Tena, per qui s’ha demostrat per enèsima vegada que Catalunya no no pot quedar-se dins d’Espanya, les declaracions de Mas, ahir, i Duran, avui, ‘no són més que gesticulacions, perquè saben perfectament que dins d’Espanya no hi ha res a fer’. López Tena ha retret a Mas i Duran també, la reacció condescendent en la resposta de la sentència del Suprem que atacava l’immersió lingüística.

PSC i PP acusen Mas de buscar-se enemics

El secretari d’Organització del PSC, José Zaragoza, per la seva part, ha dit en una entrevista amb Catalunya Informació que el model no perilla pas i ha acusat Mas de buscar enemics enlloc de complicitats. La presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha dit que sí que cal una reforma de les administracions públiques perquè el sistema actual ‘té un sobrecost i no funciona’. Camacho també ha acusat Mas de cercar la confrontació amb Espanya.

D’aquesta manera, el PSC es queda en la defensa de l’estat actual de les autonomies, car la resta de partits reclamen més autogovern o la independència i PP i Ciutadans advoquen per cedir competències al govern central.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any