Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  05.01.2011  22:00

Nit de naps i cols

Versos eròtics escalfen la nit més calenta de l'any a Arenys de Mar i a Arenys de Munt

Men?ame
 

Als dos Arenys, el de Mar i de Munt, durant la nit de Reis el jovent no dorm. La tradició de penjar naps ve de lluny, els nois penjaven un nap al balcó d'algunes dones per fer-ne escarni, desprès la festa va anar evolucionant i els naps van començar a anar acompanyats amb versos dedicats que ja no es penjaven a les solterones, dones de mala vida o de malveure sinó  a les més boniques o desitjades. Des de fa uns quants  anys les noies s'han afegit a la festa i pengen cols als balcons dels nois. 

Potser alguns naps i algunes cols són robades però la majoria són comprats. Abans els pagesos havien de patir perquè les colles de joves els hi destrossaven la collita intentant trobar el camp de naps i no sempre l'encertaven. Aleshores el pagès no només perdia el que li robaven sinó el que li feien malbé.

Els versos, també poden anar acompanyats de còmics, pintades i tota mena d'enginys. L'únic imprescindible és que la literatura sigui ben descarada, com més verda millor i que les referències sexuals siguin abundants. I si hi ha sàtira millor. Sempre però hi ha algú que prefereix l'estil romàntic. Encara en queden.

Durant aquesta nit també és tradició fer alguna bretolada. Els antics posaven les barques de mar a muntanya o feien malifetes de molt mal gust. Ara sovint es canvia el mobiliari de lloc. El que passa és que les bretolades gairebé són 'performances' perquè la Guardia urbana no en deixa ni rastre, ni de les més civilitzades.