Els consumidors, indignats amb l’augment del rebut de la llum

  • L'1 de gener serà un 9,8% més car

VilaWeb
Redacció
28.12.2010 - 16:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’augment d’un 9,8% del rebut de la llum, aprovat ahir pel govern espanyol, ha indignat les associacions de consumidors i sindicats. L’augment, que suposarà pagar uns 4,25 euros més al mes, es farà efectiu a partir de l’1 de gener, i és el més important des de 1983. Segons el govern espanyol, l’augment es deu a la necessitat d’acabar amb la diferència entre ingressos i costos del sistema elèctric i amb el dèficit de més de 20.000 milions d’euros, que s’arrossega des del 2000 i que ‘creix a ritme accelerat’. Diu Chaves que si no s’augmentava la tarifa de la llum, el dèficit continuaria augmentant.

Aquest augment de la llum afectarà els més de vint milions d’usuaris (llars i petites i mitjanes empreses) acollits a la Tarifa d’Últim Recurs (TUR), que tenen contractades tarifes inferiors als 10 quilowatts. En canvi, no s’apujarà als que tinguin contractats menys de 3 quilowatts, a les famílies amb membres a l’atur, les famílies nombroses ni a les persones amb pensions mínimes.

FACUA- Consumidors en acció ha criticat fortament l’augment de la tarifa de la llum, i per això ha començat una campanya per mobilitzar els consumidors contra un augment que considera desproporcionat i contra la política energètica del govern espanyol a qui acusa de ‘doblegar-se davant els interessos de les elèctriques’.

La campanya de Facua consisteix en una carta que els usuaris poden enviar al president espanyol a través de la web. El text insta Zapatero a ‘deixar de satisfer les demandes de les companyies’ i a ‘protegir els interessos dels usuaris’ i alerta que en els últims quatre anys la tarifa de la llum ja ha augmentat un 50%.

‘Qualsevol increment per sobre de l’IPC és inacceptable’, diu a VilaWeb David Hurtado, portaveu de l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU), que recorda que en aquest cas, el preu és cinc vegades l’IPC. Hurtado insisteix que ‘en una situació de crisi com l’actual, és inadmissible que els consumidors siguin els únics perjudicats’ i es queixa que des que el sector es va liberalitzar, l’any 1997, els consumidors no han obtingut cap benefici i, a sobre, ‘es fomenta l’especulació de les elèctriques’. Per tot plegat, diu que continuaran dialogant amb les parts implicades per mirar de trobar un nou sistema més just.

Per la seva banda, la federació d’Indústria de CC OO també ha acusat el govern espanyol de cedir a les pressions de les elèctriques. Per això ha demanat que l’executiu elabori, amb sindicats i empresaris, una proposta de model energètic sostenible i li demana que, en adoptar mesures d’aquesta mena, tingui en compte ‘el profund impacte que sobre l’economia, la indústria, l’ocupació i les famílies, pugui tenir’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any