Hi ha 93.700 desatesos pel Suprem

  • Desenes de milers de xiquets valencians demanen d'estudiar en català i no ho poden fer

VilaWeb
Redacció
23.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

N’hi ha hagut prou amb tres pares que volen escolaritzar els fills en castellà al Principat perquè el Suprem dictés sentència contra la immersió. En canvi, al País Valencià, desenes de milers d’alumnes han demanat aquest curs d’escolaritzar-se en català, però no han estat atesos pel govern valencià i han d’anar a classe en castellà.

Un estudi d’Escola Valenciana demostra que els pares trien en primera opció català, sempre que la conselleria ofereixi aquesta possibilitat al seu districte. D’aquest fet, se’n pot extrapolar que, si hi hagués oferta d’ensenyament en valencià a tots els centres, la demanda potencial seria d’un 52% del total, això és 222.406 alumnes. Aquesta xifra contrasta amb els 130.000 alumnes d’infantil i primària que poden estudiar en català. Dit altrament, amb l’oferta deguda, la matrícula en valencià tindria 93.700 alumnes més.

En total, al País Valencià hi ha 774 centres que ofereixen programes d’ensenyament en català (un 44,8% del total) dels 1.726 centres públics i privats d’infantil i de primària. A molts nuclis urbans la manca d’oferta d’ensenyament en català a l’educació pública és patent: a València tan sols 47 centres públics de 95 ofereixen classes en català; a Alacant, solament n’ofereixen 10 centres públics de 57; a Castelló, 33 de 37; i a Elx, 15 de 36.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any