S’ha mort el diplomàtic nord-americà Richard Hollbrooke

  • Era l'enviat especial dels EUA a l'Afganistan i el Paquistan · Va negociar el 1995 el final de la guerra de Bòsnia

VilaWeb
Redacció
14.12.2010 - 08:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta matinada s’ha mort el diplomàtic nord-americà Richard Holbrooke, a qui s’atribueix l’acord que va permetre acabar la guerra a Bòsnia i que complia les tasques d’enviat especial a l’Afganistan i al Paquistan. Holbrooke, de 69 anys, ha estat a la política activa durant gairebé cinquanta anys, durant els quals fou des de diplomàtic al Vietnam Sud fins a ambaixador dels Estats Units a Alemanya i a les Nacions Unides i artífex de l’acord de pau de Dayton, el 1995, que va suposar el final de la guerra de Bòsnia.

Hollbrooke es va trobar malament divendres passat durant una trobada amb la secretària d’Estat Hillary Clinton a Washington i va ser traslladat a un hospital, on va ser sotmès a una operació a l’artèria aorta de diverses hores per intentar salvar-li la vida.

El president Barack Obama ha expressat en una declaració pública la tristesa per la mort de Richard Holbrooke, ‘un gegant de la política exterior nord-americana que ha fet el país més fort, més segur i més respectat’.

Negociador implacable, es va guanyar la reputació de ‘bulldozer’ en la seva tasca als acords de Dayton del 1995 que van posar el punt i final a la guerra de Bòsnia. Holbrooke va ser batejat per la revista Time com ‘el diplomàtic d’última hora preferit de Washington’.

Va ocupar alguns dels llocs més importants de la diplomàcia nord-americana, com ara la Secretaria Assistent d’Estat per als assumptes de l’Àsia de l’Est i el Pacífic, o per als assumptes Europeus i Canadencs.

Holbrooke va ser nomenat set vegades per al Premi Nobel per a la Pau i va entrar en l’administració Obama el 2009 com a representant especial per l’Afganistan i el Pakistan.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any