Aena obre mig miler d’expedients disciplinaris a controladors aeris

  • L'estat d'alarma es mantindrà quinze dies, durant els quals els controladors aeris queden sotmesos a l'autoritat i la disciplina de l'exèrcit

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.12.2010 - 13:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre de Foment espanyol, José Blanco, ha anunciat que Aena havia obert 442 expedients disciplinaris a controladors aeris que aquests dos últims dies no havien treballat a les torres de control. És una de les respostes del govern al caos patit als aeroports de tot l’estat, amb l’espai aeri tancat durant unes divuit hores. L’altra resposta va ser la declaració d’estat d’alarma, que es mantindrà durant els quinze dies que permet el decret aprovat.

Segons Blanco, les conseqüències de l’expedient disciplinari poden ser la suspensió de feina i sou o bé l’expulsió definitiva del lloc de treball.  Blanco ha explicat que la majoria d’expedientats va al·legar motius de salut per no treballar però no van aportar proves mèdiques. N’hi ha d’altres que no van anar a treballar en considerar que ja havien complert totes les hores efectives que estableix la llei. En aquest cas, diu el ministre que seran diferents els casos dels controladors que van deixar el lloc de feina abans de l’entrada en vigor del decret-llei de mesures econòmiques aprovat divendres i els dels controladors que van fer-ho amb posterioritat, ja que la normativa ‘clarifica amb total exactitud el còmput d’hores de feina’. Justament les hores de treball han estat el motiu bàsic de les protestes dels controladors, que es queixen que el nou decret fixa més hores de les establertes per llei.

Es manté l’estat d’alarma

Per la seva banda, el vice-president primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir que no dubtaria a prorrogar els quinze dies d’estat d’alarma si ho considerava necessari. Mentre duri aquesta mesura d’excepció, ‘els controladors aeris continuaran sotmesos al codi penal militar’. Rubalcaba també va advertir que s’exigirien responsabilitats i que Aena obriria expedients als controladors que van faltar a la feina.

La majoria dels controladors aeris van incorporar-se ahir al torn de tarda als diversos centres de control de l’estat, davant l’amenaça militar del govern espanyol. Això va permetre obrir l’espai aeri i que els aeroports comencessin a recuperar la normalitat. Tanmateix, Rubalcaba va dir que mantindrien l’estat d’alarma. És la primera vegada en democràcia que s’arriba a una situació similar. Mai, en aquests últims trenta-cinc anys, cap govern espanyol no havia decretat una mesura d’excepció.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que des que va esclatar la crisi encara no ha comparegut, va ordenar divendres que els militars prenguessin el control de tots els aeroports (reial-decret, en pdf). La decisió no va aconseguir que els treballadors tornessin a la feina i per això ahir al matí, un consell de ministres extraordinari va prendre la decisió de decretar l’estat d’alarma.  

Rubalcaba també va declarar que s’exigiren responsabilitats i que per això Aena obriria expedients a tots els controladors que hagin faltat a la feina sense raó justificada, a banda de les accions penals que ha emprès ja la fiscalia. ‘El govern no permetrà que es torni a repetir una situació similar, i per fer-ho, aplicarem la llei amb fermesa. Ens comprometem que no hi haurà problemes als aeroports durant les festes de Nadal’, va sentenciar.

El president del congrés espanyol, José Bono, va convocar ahir a la nit un ple extraordinari per dijous vinent en el qual es tractarà la situació d’excepció generada arran de la vaga de controladors aeris. Allà hi compareixerà José Luis Rodríguez Zapatero, que explicarà les seves raons per a decretar l’estat d’alarma.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any