El govern irlandès convocarà eleccions anticipades el gener

  • El primer ministre Cowen diu que el govern publicarà el pla d'austeritat i continuarà les converses amb la UE i l'FMI · Rebrà més de de 80.000 milions d'euros del fons de rescat europeu

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.11.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre irlandès, Brian Cowen, va anunciar després d’una reunió extraordinària de l’executiu que dissoldrà el govern un cop hagi aprovat el pressupost anual, s’hagi publicat el pla d’austeritat a quatre anys i hagi encarrilat les converses amb la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. Cowen cedeix així a les pressions dels partits de l’oposició i del Partit Verd, els seus socis de govern, que l’instaven a convocar eleccions pel rescat internacional de la UE. De fet, els sis diputats dels Verds ja havien anunciat que abandonarien el govern després dels pressupostos, una situació que deixaria Cowen sense majoria.

John Gormley, cap dels Verds i ministre de medi ambient, havia criticat el partit Fianna Fail del primer ministre Brian Cowen pel pla de rescat de l’economia irlandesa i havia denunciat la ‘mala comunicació’ que ha fet d’aquest cas el govern. Segons els Verds, ‘l’última setmana ha estat traumàtica per l’electorat irlandès, que s’ha sentit enganyada i traïda’.

Amb sis diputats al parlament de Dublín, la representació del Partit Verd ha permès aquest temps assegurar la majoria de l’actual primer ministre, Brian Cowen. 

En aquests moments, l’executiu d’Irlanda és més dèbil que mai. La coalició del Fianna Fáil i dels Verds només governa per una majoria de tres diputats. Amb els ecologistes amb un peu fora del govern, Brian Cowen s’ha vist obligar a assumir el naufragi del seu executiu i a confirmar la dissolució del parlament a principis de desembre i la celebració d’eleccions anticipades, probablement pel gener del 2011.

Dijous, una elecció parcial per cobrir un escó a Donegal South West, al nord del país, a l’Ulster, podria ser una nova humiliació pel govern. L’escó se’l podria adjudicar el Sinn Féin. Ara per ara, el govern de Cowen té una majoria de 82 diputats, mentre que l’oposició en té 79. Una derrota a Donegal South West, però, podria deixar el govern amb només dos diputats més que els seus rivals polítics.

En aquest escenari tan fràgil i insostenible políticament, Cowen ha optat per confirmar la dissolució del parlament a poc més de dues setmanes per garantir l’estabilitat del govern durant el procés d’aprovació del pla d’austeritat -que es presentarà demà- i dels pressupostos -previstos pel 7 de desembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any